Sveikinimai Švenčionių ir Mielagėnų krašto metraštininkui Jonui Juodagalviui

2019 m. birželio 23 d. Ignalinos r. Mielagėnų šv. Jono krikštytojo bažnyčioje vyko Joninių atlaidai, o po jų – renginys miestelio vasaros estradoje. Koncertavo Švenčionių rajono Strūnaičio liaudiškos muzikos kapela „Merkūna“.  Ypatingi sveikinimai buvo skirti per šias  Jonines 90-tojo gimtadienio sulaukusiam JONUI JUODAGALVIUI – humanitarinių mokslų daktarui,  istorikui, pelnytai vadinamam Švenčionių ir Mielagėnų krašto  metraštininku. Visada atvykdavęs į Mielagėnuose vykusius bažnyčios ir miestelio renginius, šį kartą šventėje Jonas Juodagalvis nedalyvavo – neleido sveikata.

Todėl linkėjimus ir dovanas jubiliatui nuvežti ir perduoti sutiko Albinas Cibulskas – artimas Jono Juodagalvio bičiulis, Švenčionijos klubo narys.

Dr. Jonas Juodagalvis buvo apdovanotas Ignalinos rajono mero Justo Rasiko dovana ir padėka už istorinės atminties išsaugojimo darbus bei Švenčionių mero Rimanto Klipčiaus padėka ir nuoširdžiu Švenčionių krašto apkabinimu. Merai šventėje nedalyvavo, todėl dovanas įteikė jų atstovės, rajonų tarybos narės. Mielagėnų seniūnijos bendruomenė  perdavė  jubiliatui juostą, ąžuolo lapų vainiką ir  mielagėniškės Adelės tapytą paveikslą su Mielagėnų bažnyčios atvaizdu.

Jau  kitą dieną po šventės buvo gautas laiškas, kurį jubiliato prašymu atsiuntė  Švenčionijos klubo pirmininkė Gražina Banevičienė. Jame rašoma:  

 „Gerb. jubiliato Jono Juodagalvio prašymu, nuoširdžiai dėkoju už gražią šventę, surengtą Mielagėnuose, kurioje pats dalyvauti negalėjo. Ačiū už   mūsų krašto šviesuoliui p. Jonui skirtus sveikinimus, padėkas, dovanas, kurios buvo vakar (per Jonines) jam įteiktos jo namuose Vilniuje.

Jis labai džiaugėsi, ir vis kartojo, kad tokios pagarbos nevertas.

Ačiū Jums visiems už šilumą, meilę, nuoširdumą ir pagarbą, išreikštą nepailstamam Švenčionių krašto metraštininkui Jonui Juodagalviui.“

Apie Jono Juodagalvio kelią siekiant mokslo, apie jo darbus šventės metu pasakojo Albinas Cibulskas. Jonas Juodagalvis gimė 1929 metais prieš pat Jonines Kazliškės vienkiemyje, ūkininkų šeimoje iš 5 vaikų Jonas buvo vyriausias. Iš pradžių  lankė valdišką, t.y. lenkišką Valėnų pradžios mokyklą, kurioje  iš trisdešimties mokinių tik du buvo lenkai. 1939 metais, kai Vilniaus kraštas  buvo grąžintas Lietuvai, dalis Švenčionių, Ignalinos rajonų atiteko Baltarusijai, ir mokyklose mokomąja kalba tapo baltarusių kalba. Baigęs pradinę mokyklą, Jonas Juodagalvis toliau mokėsi Švenčionių gimnazijoje, bet ji vokiečių okupacijos metais buvo uždaryta. Tėvai gabų sūnų nuvežė mokytis į Vilniaus Vytauto didžiojo gimnaziją. Po karo, kai Švenčionių gimnazija buvo atkurta, Jonas Juodagalvis grįžo į ją ir  1948 metais sėkmingai baigė. Galimybės tęsti mokslus toliau neturėjo, todėl pradėjo dirbti mokyklose. Pirmoji darbovietė  – Ignalinos vidurinė mokykla, ten  dirbo istorijos mokytoju. Bet darbą nutraukė šaukimas į kariuomenę – tarnavo 16-toje divizijoje. Grįžęs mokytojavo Ceikinių mokykloje, sukūrė šeimą. Vedė Vilhelminą Razmytę, kuri Ceikiniuose dėstė rusų kalbą ir neakivaizdiniu būdu studijavo. 1959 metais jauna šeima persikėlė į Mielagėnus, kur jau veikė vidurinė mokykla. Jonas Juodagalvis Mielagėnuose dirbo istorijos mokytoju ir  įstojo į Vilniaus pedagoginį institutą studijuoti istorijos. 1963 metais jį baigė su pagyrimu ir pradėjo dirbti (dirbo 15 metų) Kvedaro miškų technikume, ten pat dirbo ir jo žmona. J. Juodagalvis parašė ir apsigynė disertaciją. Humanitarnių mokslų daktaras, docentas, Švenčionijos  klubo narys. 1978 metais persikėlė į Vilnių, kur iki 1992 m. VISI (dabar VGTU) studentams dėstė istoriją. Nuolat gilinosi į Lietuvos istoriją, domėjosi gimtosios Švenčionijos praeitimi.  Išėjęs į pensiją, dar 14 metų dirbo istorijos mokytoju Paluknio vidurinėje mokykloje.

Jonas Juodagalvis knygoje ,,Mielagėnai“ (1998 m.) teigia: ,,Tauta, nežinanti savo istorijos, savo praeities, neturi ateities. Vardan ateities verta atsigręžti į savo krašto praeitį, iš jos mokytis, ja didžiuotis“.  Jono Juodagalvio knygos  išleistos  1996–2007 metais.  Tris iš jų: ,,Švenčionių kraštas“, ,,Mielagėnai” , ,,Švenčionys: dvaras-miestelis-miestas“ bei pluoštą proginių brošiūrų išleido kraštiečio Dano Kaukėno leidykla ,,Diemedis“.

Nors ir gyveno, ir dirbo Vilniuje, Jonas Juodagalvis niekada nenutolo nuo gimtojo krašto, o, atvirkščiai, stengėsi jį garsinti, populiarinti. Ir ne tik rašydamas knygas. 1999 metais populiarioje televizijos laidoje ,,Mūsų miesteliai“ Mielagėnus pristatė Lietuvai. Visada rasdavo laiko atvykti į bažnyčioje, mokykloje rengiamas šventes. Prieš metus dalyvavo Mielagėnų miestelio ir mokyklos šventėje, įžiebė simbolinę ugnį.

Norisi visų, kam rūpi krašto praeitis ir likimas, vardu padėkoti gerbiamam Mielagėnų, Švenčionijos krašto metraštininkui Jonui Juodagalviui už jo nuveiktus darbus, palinkėti sveikatos ir kad jo pradėtas darbas sulauktų tęsėjų, nes kiekviena praėjus diena tampa istorija.

Per Joninės Mielagėnuose sulaukėme ir svečių – poetų. Tai Dalia Tamošauskaitė Zabitienė ir Augenijus Zabitis – literatai iš Skuodo, nenuilstantys renginių dalyviai, vedėjai, ne pirmą kartą pas mus apsilankantys. Ir naujas pažįstamas, poetas iš Joniškėlio Steponas Rimkus. Su svečiais apsilankėme Mindaugo Milinavičiaus sodyboje. Mindaugas aprodė svečiams savo sodybą, namus, virstančius jo darbų ekspozicija, po to vasarnamyje, skulptūrų apsuptyje  prie kavos puodelio liejosi posmai, skambėjo Peterburgo armonikos melodijos.

 Rima Misiūnienė,Mielagėnų kaimo vyresn. bibliotekininkė

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.