LIETUVOS ŠIMTMEČIO ASMENYBĖS: Antanas ir Sofija Smetonos

Liepos 25 d. Ignalinos viešoji biblioteka pakvietė į susitikimą su Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros muziejininke, kraštiete, istorike, humanitarinių mokslų daktare, publiciste, lektore, parodų kuratore Ingrida Jakubavičiene.  Pokalbio tema „LIETUVOS ŠIMTMEČIO ASMENYBĖS: Antanas ir Sofija Smetonos“.

Ingrida Jakubavičienė  yra parašiusi ir išleidusi kelias  knygas „Seserys: Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė“, „Duetas: Antanas ir Sofija Smetonos“ ir „Prezidento sargyboje: leitenanto Povilo Skardžiaus istorija“. Šios knygos visuomenėje sukėlė didžiulį susidomėjimą, o bibliotekoje yra labai skaitomos.

2015 metais Ingridai Jakubavičienei buvo įteikta LR Kultūros ministerijos premija už muziejininkystės darbus. Tai pačiais metais ji apdovanota LR Seimo įsteigtu Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliu „Tarnaukite Lietuvai“ už visuomeniškai aktualią publicistiką.

2019-uosius Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė Prezidento Antano Smetonos metais, nes šiemet sukanka 100 metų, kai A. Smetona buvo išrinktas pirmuoju atkurtos Lietuvos valstybės Prezidentu. Istorikė Ingrida Jakubavičienė susitikimo metu kalbėjo apie prezidento Antano Smetonos gyvenimą, politinę ir visuomeninę veiklą. Istorikė pateikė unikalų prezidento ir jo šeimos portretą plačiame XX a. Lietuvos istorijos kontekste. Prezidentavimas A. Smetonai buvo ne vien politinės lyderystės, bet ir jo šeimos, moralinių ir etinių vertybių išbandymų laikotarpis. Prezidentas buvo šeimos žmogus, ramesnio būdo. Sofija buvo tikra vyro priešingybė. Būtent ji, būdama visose srityse veržli, dalykiška, ryžtinga, ne kartą yra pastūmėjusi santūrų, ilgai svarstantį, diplomatišką vyrą priimti vieną ar kitą sprendimą, nebijoti imtis atsakomybės sprendžiant svarbius valstybės kūrimo reikalus. Ji ir pati kaip išgalėdama talkino jam.

Ingrida Jakubavičienė, sulaužydama iki šiol dar gajus sovietinės propagandos stereotipus, pasakojo apie prezidentienės pomėgį lošti kortomis, apie Smetonų šeimos pasitraukimą į užsienį, tragiško gaisro Klivlende (JAV) 1944-aisiais metais priežastis, apie Prezidento palaikų perkėlimo į Lietuvą galimybes. Viešnia sakė jog  viliasi, kad knygoje jai pavyko bent iš dalies pakeisti pusę amžiaus sovietų propagandos formuotą neigiamą požiūrį į prezidentą A. Smetoną. Ekrane keitėsi dar nematytos nuotraukos iš Prezidento šeimos gyvenimo.

Pabaigoje renginio Ingrida  Jakubavičienė pristatė ir padovanojo bibliotekai naują leidinį, kurio bendraautorė yra „Prezidento rūmai Kaune: beveik du šimtmečiai Kauno, Lietuvos ir Europos istorijos viename name“. Tai solidus mokslinis, gausiai iliustruotas leidinys apie rūmų Kaune, kur šiandien įsikūrusi Istorine Lietuvos Respublikos Prezidentūra, istoriją.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.