Saugaus interneto savaitė Ignalinos rajono bibliotekose

Lietuvoje Saugesnio interneto savaitei paminėti kiekvienais metais yra organizuojamos įvairios veiklos. „Kurkime geresnį internetą kartu!“ – tokiu šūkiu šiais metais visuomenė buvo kviečiama atkreipti dėmesį į internetą, kaip į erdvę, kurioje gyvename beveik kaip ir realiame pasaulyje. Prie šių veiklų prisijungė ir Ignalinos rajono bibliotekos.


Vasario 5 d. Ignalinos viešojoje bibliotekoje atvirą pamoką „Draugiškas internetas“ vedė Suaugusių vartotojų skyriaus vyresniosios bibliotekininkės Irena Balachovičienė ir Nijolė Pivoriūnienė. Pamoka, kurioje dalyvavo 10 lankytojų, prasidėjo įvairaus amžiaus dalyviams skirtu edukaciniu žaidimu „Sugalvok“, kurio esmė – per tam tikrą laiką sugalvoti kuo daugiau apibūdinimų žodžiui INTERNETAS iš vienos konkrečios raidės. Pamokos dalyviai buvo labai aktyvūs, pavyko sugalvoti daugybę žodžių. Vėliau sekė interaktyvi veikla „Saugių slaptažodžių dirbtuvės“ – Irena papasakojo kas yra slaptažodžiai, kam jie naudojami, pristatė pagrindinius saugių slaptažodžių principus, juk čia labai svarbus nesusijusių raidžių ar skaičių naudojimas, didžiosios ir mažosios raidės, simboliai ar skaičiai. Pasirodo, pasaulyje pasitaiko labai daug vienodų slaptažodžių. Diskutuota ir apie tai, kaip saugiai internete skelbti nuotraukas. Peržiūrėti informaciniai vaizdo siužetai interneto svetainėje www.epilietis.eu: „Socialiniai tinklai be baimės“, „Įvaizdis socialiniuose tinkluose“, „Globalus „vloginimas“ ir kaip atpažinti patyčias“.
Ignalinos viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje taip pat organizuota Saugesnio interneto diena. Vaikai pakviesti į interaktyvias veiklas „Nuotraukų skelbimas internete“, žaidė žaidimą „Sugalvok“. Visiems dalyvavusiems veiklose įteikti „Veiklų dalyvių pažymėjimai“.
Vaikus ir jų tėvelius pasitikrinti ar saugiai registruojasi socialiniuose tinkluose, ar atsakingai viešina savo nuotraukas, asmeninius duomenis, kokius filmus ir žaidimus siunčiasi pakvietė ir Dietkauščiznos bibliotekininkė Vanda Lazareva. Visi kartu peržiūrėjo ir aptarė vaizdo siužetus apie gyvenimiškas situacijas, sprendė saugaus interneto ir naudojimosi kompiuteriu žinių įsivertinimo testą. Kitą dieną Vanda Lazareva, kartu su jaunaisiais skaitytojais, diskutavo, kūrė saugius slaptažodžius Šiūlėnų kaimo bibliotekoje.
Kiekvienam, tą savaitę atėjusiam į Dysnos biblioteka, buvo įteiktas lankstinukas „Saugesnio interneto svetainė“, kalbėtasi apie saugų naudojimąsi internetu, asmeninių duomenų apsaugą, saugaus slaptažodžio kūrimą. Grybėnų bibliotekoje spręsti saugesnio interneto testai, aiškintasi kaip saugiai elgtis internete. Naujojo daugėliškio bibliotekoje saugiai internetu naudotis mokėsi I–IV klasės moksleiviai, suaugusieji.
Gilūtų, Kazitiškio, Rimšės, Didžiasalio bibliotekose taip pat lankytojams primintos saugaus naudojimosi internetu taisyklės, dalinta informacinė medžiaga, peržiūrėta videomedžiaga, skirta saugaus interneto savaitei.
Visą savaitę vykusių renginių metu bibliotekų lankytojai sužinojo daug naujo, prisiminė girdėtus dalykus, todėl galės saugiau bendrauti socialiniuose tinkluose, dalintis informacija, nuotraukomis.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.