Darbo stebėjimo vizitas Italijoje

Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka dalyvauja mokymosi visą gyvenimą procese ir vykdo pagrindines funkcijas – informacinę, kultūrinę ir edukacinę. Svarbiausia jos kryptis 2016–2022 metų rajono strateginiame plane yra viešasis mokymasis, kurio tikslas − bibliotekose stiprinti gyventojų kultūrinių ir informacinių kompetencijų bei raštingumo ugdymo(-si) veiklas, skatinančias visuomenės narių kūrybingumą, socialinį ir ekonominį veiklumą bei motyvaciją dalyvauti mokymosi visą gyvenimą procese. Šio tikslo vedina Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka parengė Erasmus+ projektą „Sociokultūrinės atskirties mažinimas Ignalinos rajone, remiantis Italijos patirtimi“. Bendrai projektinei veiklai į konsorciumą subūrė rajono  savivaldybės vadovų atstovus, kuruojančius kultūrą, švietimą rajone, seniūnus, Ignalinos trečiojo amžiaus universiteto vadovaujančius asmenis ir  bibliotekos vadovus bei kaimo filialų aktyvius bibliotekininkus, einančius  bendruomenių pirmininkų pareigas ar vietos bendruomenėse išrinktus seniūnaičiais. Pagal Švietimo mainų paramos fondo taisykles projektas skirtas neformaliojo suaugusiųjų švietimo institucijų švietėjams bei personalui, atsakingam už institucijų strateginį vystymąsi (besimokantieji mobilumų veiklose dalyvauti negali).
Susibūrusio konsorciumo tikslas – mažinti vyresnių žmonių sociokultūrinę atskirtį Ignalinos rajone, pritaikant įgytą gerąją patirtį Italijoje. Vienas iš būdų tai pasiekti – glaudus konsorciumo narių bendradarbiavimas, bendrų veiklų vykdymas.
Išsikelti trys projekto tikslai:
– susipažinti su skirtingų kultūros, vietos savivaldos įstaigų, bendruomenių, trečiojo amžiaus universitetų veiklomis Italijoje, aktyvinant konsorciumo narių bendradarbiavimą kultūros ir mokymosi visą gyvenimą srityse Ignalinos rajone;
– įvertinti Italijos viešojo sektoriaus ir bendruomenių potencialą, siejant jį su Ignalinos rajono kultūros ir savivaldos įstaigų patirtimi ir problemomis;
– pritaikyti galimas naujas iniciatyvas rajono įstaigose, nevyriausybinėse organizacijose, bendruomenėse gerinant kultūrines paslaugas, teikiamas vyresniems kultūros vartotojams.
Siekdami šių tikslų, darbo stebėjimo grupės vizito dalyviai rugsėjo 5–13 dienomis lankėsi ir susipažino su Soverato, Davoli, Chiaravalle, Badolato, Petrizzi (Italija) miestuose veikiančiomis institucijomis, jų bendravimo ir  bendradarbiavimo modeliais,  dalyvavo pokalbiuose ir diskusijose prie apvalaus stalo, lygindami organizacijų modelius. Sužinojo kaip rengiamos ir įgyvendinamos gyventojų užimtumo programos, organizuojamas poilsis, įvairios kultūrinės bei edukacinės veiklos, kaip administruojamos teritorijos, kokie savivaldybių santykiai su jų teritorijoje veikiančiomis organizacijomis.
Lankytos Davoli ir Soverato viešosios bibliotekos, abi jos privačios, bet jų fondai įtraukti į bendrą šalies elektroninį katalogą. Įdomu tai, kad jose dirba daug vyresnio amžiaus savanorių. Šalia bibliotekinės, čia vykdoma daug socialinės veiklos. Bibliotekos bendradarbiauja su mokyklomis, kuriose nėra bibliotekų, buria tautinių mažumų atstovus, netgi vykdo prevencinę veiklą, mažinančią nusikalstamumą, organizuoja knygų pristatymus, filmų peržiūras, įvairias akcijas. Bibliotekose gali visuomenei naudingą darbą atlikti nusikaltę ir bausmę atliekantys jaunuoliai, o bibliotekos direktorius ne tik atsakingas už jų veiklą, bet ir turi teisę spręsti tolesnį jų likimą.
Vizito dalyvius šiltai priėmė Chiaravalle, Petrizzi miestų merai, Badolato miesto vicemeras. Chiaravalle meras Domenico Donato, vicemerė Stefani Fera, kultūrą kuruojantis tarybos narys Gianfranco Corrado, kiti tarybos nariai pristatė savo miestą, jo įžymybes ir organizavo trumpą ekskursiją po apylinkes. Tą dieną dar aplankytas viduramžiais įkurtas Kapucinų vienuolynas ir tradicinio senovinio audimo dirbtuvės „Universo Chaira“. Susitikimą filmavo ir reportažą apie ignaliniečių vizitą parengė regioninė televizija. O štai Petrizzi meras Domenico Mazza ne tik pasiūlė mobilumo grupei sukurti kooperatyvą ir investuoti į turizmo verslą jo mieste. Jis juokaudamas dovanojo neatstatytus ir apleistus namus 
Soverato mieste mobilumo dalyviai susitiko su viešosios asociacijos „Pro-Loco Soverato“ prezidentu, žurnalistu Pietro Melia, šios organizacijos nariais. Organizacija yra įsteigusi Auksinio jūros arkliuko (Soverato miesto simbolio) ženklą autoriams, rašantiems apie Kalabrijos regioną ir jį populiarinantiems. Į savo organizuojamus renginius įtraukia vietos verslininkus, kurie tampa pagrindiniais šventės rėmėjais. Vietos verslininkai maloniai priima šį kvietimą, ir vaišina visus susirinkusius savo produkcija.
Ignaliniečiams apie savo veiklą pasakojo Soverato trečiojo amžiaus universiteto prezidentė. Jų universitetas gyvuoja jau daugiau nei 20 metų. Veiklos labai panašios į mūsų veiklas. Jie mokosi užsienio kalbų, kompiuterinio raštingumo, šoka, dainuoja, vaidina, keliauja, turi šachmatų skyrių. Kiekvieną penktadienį visi universiteto lankytojai ir dėstytojai renkasi į konferenciją, prie bendro stalo aptaria įvykusias ir būsimas veiklas. Šiame universitete dažnai savanoriauja  Soverato universiteto ir kolegijos studentai. Taip jie ne tik išbando savo gebėjimus tapti suaugusiųjų švietėjais, bet ir pasidalina įgytomis žiniomis. Naujus narius trečiojo amžiaus universitetas pritraukia pačia paprasčiausia, bet veiksminga reklamos forma: „iš lūpų į lūpas“.
Už galimybę susitikti su įvairiomis organizacijomis, jų vadovais, suprasti vietos administracinę struktūrą, kultūra besirūpinančių organizacijų tarpusavio ryšius,  pažinti Kalabrijos kraštą, esame dėkingi projekto partneriams Soverate – kultūros asociacijai „Jump“.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.