Ceikinių bibliotekoje minėta Gyvūnų diena

Kasmet spalio 4 dieną visas pasaulis švenčia Gyvūnų dieną. Jos esmė – prisiminti, kokią svarbą mūsų gyvenime turi gyvūnai ir kartu pasidžiaugti. Oficialiai ši šventė atsirado 1931 metais Florencijoje (Italijoje), Tarptautinės ekologų konferencijos metu, kurios dalyviai ir pasiūlė spalio 4-tąją švęsti Pasaulinę gyvūnų dieną. Lietuviai jau nuo senų senovės gyvūnus garbino ir turėjo ypatingus globos papročius.

Spalio 3 d. Ceikinių bibliotekoje vyko popietė vaikams „Tu mano mieliausias, geriausias draugas”. Renginio pradžioje bibliotekininkė papasakojo, kokius įvairius gyvulius ir paukščius žmonės dažniausiai augina namuose, pateikė informacijos kaip reikia išsirinkti gyvūną, kaip prižiūrėti, nes gyvūnai kaip žmonės – turi jausmus, todėl jiems reikia ir meilės, ir rūpesčio, o kartais net pagalbos. Buvo pristatytos bibliotekoje esančios knygelės apie gyvūnus, paukščius, žuvis.
Susirinkusieji mielai pasakojo apie savo augintinius, kokie jų vardai, kokias išdaigas yra iškrėtę, kaip juos prižiūri, rūpinasi. Po diskusijų vaikai smagiai nuspalvino po gyvūnėlį ir sugalvojo jam vardą. Džiugu, kad mažieji suprato, jog augintiniai – tai ne pramoga ir nevienadienis žaislas, kuriuo pažaidus galima pakeisti kitu, jais reikia atsakingai rūpintis ir jokiu būdu neskriausti, nes gyvūnas šeimininkui suteikia daug nepamirštamų akimirkų, ugdo gerumą, atsakingumą, draugiškumą.

Gyvūnai yra mūsų draugai, pagalbininkai ir šeimos nariai. Jie, būdami panašūs į mus, turi teisę niekada nejaustų alkio ir troškulio, nepatogumo, baimės, skausmo ir kančios bei elgtis pagal prigimtinius poreikius. Pagarba gyvūnams turi būti kiekvieno mūsų moralės norma.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.