Poezijos ir muzikos šventė subūrė rajono literatus ir svečius

Ignaliniečiai su džiaugsmu dalyvauja ir bendradarbiauja Zarasų rajono savivaldybės bibliotekos vykdomo projekto „Knygos šventė“ literatams skirtuose renginiuose, kurie vyksta vis kitoje apskrities savivaldybėje. Labai graži mintis sujungti  penkių rajonų literatus ir dovanoti jiems poezijos ir muzikos popietes, vakarus, pakviečiant žinomus kūrėjus.

Spalio 12 dieną tokia šventė surengta Ignalinos bibliotekoje. Tai jau trečiasis minėto projekto renginys skambiu pavadinimu „Ateik, dovanosiu ir tau“. Bibliotekos didžiojoje salėje susirinko rajono literatų klubo „Lelija“ nariai, taip pat Molėtų rajono literatų brolijos, Zarasų literatų klubo „Virš tylos“ atstovai.  Ignalinoje viešėjo ir savo eiles, muziką dovanojo rašytojas, vertėjas, poetas Marius Burokas ir dainų autorius, atlikėjas, poetas Domantas Razauskas.

„Poezija lyg siela: nei išreiškiama, nei pirštu parodoma, nei išaiškinama, tik pajuntama. Ji kartais yra nušvitimas, visiška laisvė, kai įgyjamas nuo nieko nepriklausomas savo asmenybės pajautimas…“,– tokiomis M. Martinaičio mintimis renginį pradėjo bibliotekininkė Laima Banienė. Ji pristatė literatų klubą „Lelija“, susibūrusį daugiau nei prieš 30 metų, džiaugėsi poetų išleistomis knygomis ir rinktinėmis „Aukštaitiškas kalbėjimas į širdį“ ir „Banguojantys žodžiai“.

Savo eiles skaitė rajono literatai Liudgarda Savickaitė, Olga Paukštienė, Algis Jakštas, Lina Kovalevskienė, Lolita Reifonaitė ir Vidmantas Lisauskas. Vieni jų išleidę net po kelias poezijos knygas, kitų eilės virtę dainomis, dar  kiti rašantys daugiau sau ar savo artimiems žmonėms ir renginyje sutikę pasidalinti savo širdies kalbėjimu. Šių metų atradimu pavadintas Vidmantas Lisauskas dar visai neseniai prisijungė prie literatų klubo ir labai mielai dalyvauja tokiuose susibūrimuose.

Ignaliniečiai turėjo progą susipažinti su jaunu ir daug pasiekusiu kūrėju Mariumi Buroku. Jis skaitė ir savo eilių, ir vertimų tekstų. Tai savito požiūrio ir žvilgsnio, įdomių nuotaikų blyksnių kūriniai. Už trečiąją savo knygą „Išmokau nebūti“ autorius pelnė 2011 m. Jaunojo Jotvingio premiją ir 2012 m. Antano Miškinio premiją. 2018 m. poetui skirta Vytauto Kubiliaus vardo premija. Mariaus Buroko poezija versta į lenkų, rusų, latvių, suomių, slovėnų, anglų, vokiečių, prancūzų ir ukrainiečių kalbas. Jo eilėraščių pateko į „New European Poets“ antologiją („Greywolf Press“, 2008).

Renginio dalyvius labai maloniai nuteikė Domanto Razausko dainos, jo betarpiškas bendravimas su publika. Klausantis jų gali ir susimąstyti, ir linksmai palinguoti ar paploti, džiaugtis vietoje kuriamomis improvizacijomis. Daugiau nei dešimtmetį koncertuojančio kūrėjo poetinėse  dainose gali išgirsti įvairių muzikos stilių, nuo reggae, bliuzo, džiazo, folk muzikos iki avangardo. „Aš nedainuoju poezijos – nevartau eilėraščių rinkinių ir neieškau dainų tekstų. Aš dainuoju savo dainų tekstus, kurie nėra eilėraščiai, jie yra dainų tekstai…“,– sako atlikėjas. 

Poezijos ir muzikos vakaras užbaigtas prie arbatos stalo. Niekas neskubėjo skirstytis. Vieni sutiko seniai matytus bičiulius, kiti kalbino renginio svečius, maloniai bendravo, juokavo ar apžiūrinėjo bibliotekoje eksponuojamą N. Trinkūnienės tapybos darbų parodą.

Parengė Lina Kovalevskienė,

tel. (8 386) 52522, el.p. lina.kovalevskiene@ignalina.lt

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.