Nusilenkta Lietuvos lyrikui

Lapkričio 5 d. Ignalinos viešojoje bibliotekoje surengtas jaukus ir šiltas vakaras poezijos mylėtojams. Renginys skirtas paminėti Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Jono Strielkūno 80-metį. Su ignaliniečiais bendravo rašytoja Gintarė Adomaitytė ir poeto eiles skaičiusi aktorė Ligita Kondrotaitė.

Prisiminta Jono Strielkūno asmenybė, dalintasi pastebėjimais apie jo kūrybą – tokią iki skausmo nuoširdžią, gilią ir be galo dainingą. Poetas prisimintas kaip labai kuklus, ramaus charakterio žmogus, aukštaitis nuo Vabalninko, daugelio poezijos knygų autorius, ne vienos literatūrinės premijos laureatas, vertėjas iš slavų kalbų. Minėta jo ypatinga draugystė ir meninis ryšys su poete Elena Mezginaite.

Aktorė L. Kondrotaitė labai jausmingai ir su meile pasirinko ir perteikė J. Strielkūno eiles, kuriose taip gražiai pasirodo ir subtilus kalbėjimas, ir lyrinis atsidūsėjimas, prisiminimas, ir dramatizmo šešėlis. Šių laikų baltųjų eilių jūroje poeto eilėraštis iškyla lyg deimantas –  iki blizgesio nugludintas,  tobulas savo rimu ir ritmu…

Tiems, kas norėtų daugiau sužinoti apie J. Strielkūno asmenybę ir kūrybą, buvo pasiūlyta paskaityti profesorės Viktorijos Daujotytės monografiją „Gyvenimas tarp turgaus“. Šioje knygoje autorė  tartum iš naujo atranda poetą, per jo biografijos ir kūrybos sąlyčius aiškinasi eilėraščio paprastumo stebuklą, tradicijos ir modernumo jungtis.

Parengė Lina Kovalevskienė,
tel. (8 386) 52522, el.p. lina.kovalevskiene@ignalina.lt

Renginys vyko pagal  Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos įgyvendinamą projektą „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje X“,  kurį remia Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.