Nusilenkta Jono Meko asmenybei ir kūrybai

Lapkričio 15 dieną Ignalinos viešoji biblioteka ignaliniečius pakvietė į pasaulinio garso menininkui, avangardinio kino kūrėjui, poetui, Nacionalinės premijos laureatui Jonui Melui (1922-2019)  skirtą kūrybos vakarą. Jį dovanojo Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės Bitės biblioteka, vykdanti šio kūrėjo atminimą įprasminantį projektą.

Ypatinga dvasia išsiskiriančiame vakare J. Meko eilėraščius ir laiškus, knygų tekstų ištraukas  skaitė Panevėžio Juozo Miltinio teatro aktorė Asta Preidytė. Asmenybę ir kūrybą pristatė  literatūros tyrinėtojas, eseistas dr. Ramūnas Čičelis.

Jonas Mekas gimė 1922 m. Biržų apskrityje, Semeniškių kaime. 1943 m. baigė Biržų gimnaziją, 1944 m. dirbo laikraščio redakcijoje Panevėžyje. Tačiau tais pačiais metais apsisprendė trauktis iš nacių okupuotos Lietuvos. Biografinį Meko laikotarpį, nuo išvykimo iš Lietuvos, iki pirmųjų metų Jungtinėse Amerikos Valstijose, išraiškingai pasakoja vienas svarbesnių ir įdomesnių šio autoriaus tekstų – jo dienoraštis, išleistas 2000 m. „Žmogus be vietos: Nervuoti dienoraščiai“.

Pagrindinis dėmesys renginyje šį vakarą  buvo skirtas autoriaus žodžiams, kurie tiesiog pavergė klausytojus savo gilia prasme ir meniniu grožiu. Buvo skaitomi tekstai iš knygų „Semeniškių idilės“, „Gėlių kalbėjimas“, „Nervuoti dienoraščiai“. Iš viso Lietuvos rašytoju ir poetu laikęs kūrėjas paliko 20 knygų. Meko poezijos atraminiai taškai yra draugystė, šeima, jausmų pasaulis, vaikystės prisiminimų blyksniai. Minėta, kad aistra žinoti, suprasti, mąstyti niekada neleido menininkui nurimti. O jo gyvenimo tikslas siejosi su kultūra, kurią jis regėjo kaip medžio įvaizdį. Ir didžiausias J. Meko noras buvo, kad tas kultūros medis nors truputėlį paaugtų per jo gyvenimą ir kūrybą. 

Svečiams už puikų vakarą dėkojusi Ignalinos viešosios bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė sakė, kad per Jono Meko tekstus tikrai galėjai pajusti šio didžio žmogaus dvasią. Ir galb8t netgi pamatyti, kaip jis valiūkiškai nusišypso ir kilsteli savo juodą skrybėlę…

parengė Lina Kovalevskienė,
tel. (8 386) 52522, el.p. lina.kovalevskiene@ignalina.lt

Renginys vyko pagal  Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos įgyvendinamą projektą „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje X“,  kurį remia Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.