Palūšės bibliotekoje susitikimas su Europos solidarumo korpuso savanorėmis

Jau tampa tradicija Palūšės bibliotekoje organizuoti susitikimus su Aukštaitijos nacionaliniame ir Labanoro regioniniame parke viešinčiais savanoriais iš įvairių pasaulio šalių. Gruodžio 5-oji – tarptautinė savanorių už ekonominę ir socialinę plėtrą diena, todėl šią dieną   bibliotekoje ir įvyko  popietė-susitikimas su Europos  solidarumo korpuso savanorystės programos projekto savanorėmis Lisa (Prancūzija) ir Azize (Turkija). Merginos į biblioteką atsinešė savos gamybos nacionalinių saldumynų.

Lisa savo pasakojimą pradėjo apie Bretanės regioną, iš kurio pati ir yra kilusi. Ji pažymėjo, jog regionas iki 1523 m. buvo savarankiška valstybė. Bretonų kalba dar ir dabar egzistuoja, priklauso keltų kalbų grupei.

Kalėdos Prancūzijoje švenčiamos  panašiai kaip ir Lietuvoje. Tądien ant stalo privalo būti 12 desertų. Vienas iš pagrindinių šalies nacionalinių patiekalų – lietiniai grikių miltų blynai „Galette“.

 Savanorė iš Turkijos Azize plačiau kalbėjo apie savo šalies istoriją. Turkijos respublikos diena – gegužės 19-oji, tai visos šalies šventė, kuria minimas Respublikos paskelbimas 1923 metais (pirmasis prezidentas Mustafa Kemalis Atatiurkas). Azize gyvena senoviniame Mardino mieste, 20 km  nuo Sirijos sienos. Įdomu buvo klausytis pasakojimo apie turkų papročius. Vieni iš įdomiausių – vestuviniai papročiai. Pasirodo, turtingos šeimos į vestuves sukviečia iki 1000 svečių, vidutiniškai pasiturinčios iki 600, o visai neturtingos šeimos teišgali pasikviesti tik apie 300 svečių.

Pats smagumas laukė popietės pabaigoje – saldžių patiekalų degustacija. Lisa vaišino „Galette“ blyneliais su šokoladiniu kremu, Azize pasakojo, kaip pirmąkart gyvenime šiai popietei kepė turkų saldų desertinį pyragą baklavą (gaminamas iš filo sluoksnių, užpildytų kapotais riešutais, pasaldintais sirupu ar medumi). Renginio pabaigoje bibliotekininkė Rita palinkėjo ANP kolektyvui tęsti šią gražią iniciatyvą ir  kviesti savanorius iš kuo įvairesnių šalių, pavyzdžiui, kad ir iš Afrikos. Pasiūlymui vieningai buvo pritarta.  

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.