Padėkos diena Gilūtų bibliotekoje

Jau tapo tradicija, metų pabaigoje Gilūtų bibliotekoje rengti padėkos renginį. Todėl gruodžio 21-ąją skaitytojai ir bibliotekos bičiuliai susirinko į kasmetinę padėkos popietę bibliotekoje „Apsisuko laiko ratas“.

Nors daugelis mano, kad padėkos diena yra kilusi iš Amerikos, tačiau Lietuviai nuo seno švęsdavo ,,Dėkavonės“ dieną. Bibliotekininkė pasidalino Lietuvos nacionalinio kultūros centro Papročių ir apeigų poskyrio etnologės Nijolės Marcinkevičienės pasakojimu apie šios dienos kilmę. Anksčiau žmonės tikėdavo, kad yra priklausomi nuo aukštųjų galių, todėl, tarsi apsidrausdami, sueidavo prie stalo ir dėkojo už tai, ką turi. Lietuviškai tokia šventė būdavo vadinama dėkavonėmis sau, šeimininkui ir Dievui, ją paminėdavo kiek anksčiau – paprastai Šv. Martyno dieną. Tuo metu ūkininkai užbaigdavo paskutinius lauko darbus, įvertindavo derlių, paleisdavo bernus ir mergas, atsiskaitydavo su kerdžiumi ar kalviu. O derliaus užbaigimo šventę paminėdavo gausiu stalu, ant kurio būdavo 12 patiekalų. Tai reikšdavo padėką ir auką kiekvienam mėnesiui.

Keičiantis pasauliui, modernėjant visuomenei Padėkos dienos reikšmė pakito. Religinė šventės prasmė truputį nunyko, tačiau vietoj jos atsirado tradicija padėkoti brangiems žmonėms už buvimą kartu. Šventinėje Gilūtų bibliotekos popietėje buvo apžvelgti bibliotekos nuveikti svarbiausi metų darbai bei organizuoti renginiai, dėkojama aktyviausiems, daugiausiai skaitantiems bei knygas bibliotekai dovanojantiems žmonėms. Bibliotekininkė dėkojo savo nuolatinėms pagalbininkėms Svetlanai Puzirauskienei, Birutei ir Ingai Strakšienėms, Nijolei Paukštienei ir Janinai Brukštuvienei. Atminimo dovanėlėmis buvo pagerbti daugiausiai knygų perskaitę Regina Jackievič, Vytautas Strakšys ir Česlovas Misiūnas. Nuoširdi padėka buvo išsakyta ir bibliotekai knygų dovanojusioms Astai Reksnienei, Reginai Lopienei ir jos su dukrai Laurynai. Šventinėmis dovanėlėmis apdovanoti jaunieji skaitytojai. Visiems padėkos vakaro dalyviams buvo išdalintos saldžios prisiminimo dovanėlės. Be dovanų neliko ir bibliotekos šeimininkė Vida Girdžiušienė.

Šventinę nuotaiką Gilūtų bibliotekos skaitytojams padėjo sukurti visų pamėgtas saviveiklininkų ansamblis ,,Dainoriai“ (vadovė Angelija Taluntienė) atlikęs adventines giesmes ir dainas. Savo kūrybos smagių humoristinių eilėraščių paskaitė ir kaimo šmaikštuolis Česlovas Jusys. Susirinkusieji taip pat galėjo pasigrožėti Ignalinos viešosios bibliotekos projekto „Dvarų istorija žadina vaizduotę“ tapybos darbų paroda.

Po visų dėkavojimų, dainų ir eilių visi popietės dalyviai buvo pakviesti prie vaišių stalo.

Gilūtų filialo vyr. bibliotekininkė Vida Girdžiušienė

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.