Pristatyta pirmoji Broniaus Šablevičiaus poezijos knyga

Sausio 17 dieną Ignalinos viešoji biblioteka vėl pakvietė poezijos mėgėjus. Šį kartą – į žodžių puotą su Broniumi Šablevičiumi.

Bronius Šablevičius žinomas ne tik mūsų rajone. Daugelis jį pažįsta kaip gamtos mokslų daktarą, Gamtos riterį, rašytoją publicistą, fotografą, puikių knygų apie gamtą ir gamtos gyvenimo nuotraukų autorių, taip pat jis yra sambūrio „Žalias skėtis“ narys,  kuris apjungia Utenos regiono gamtos fotografijos gerbėjus. Bronius yra gavęs šūsnis padėkų, apdovanojimų, premijų. Tai, ką jis mato, aprašo ar fiksuoja objektyve, ne kiekvienas  sugeba pamatyti.

Šį kartą buvo pristatyta pirmoji Broniaus Šablevičiaus poezijos knyga ,,Lyg žemuogės ant smilgos šiaudo“, kurią išleido UAB ,,Kamonada“. Knygos redaktorius Vytautas Kaziela, kalbos redaktorė Regina Katinaitė-Lumpickienė. Renginį vedė ir Broniaus Šablevičiaus poeziją nagrinėjo Irena Šaltienė.

Daugeliui buvo šiek tiek netikėta, kad Bronius Šablevičius rašo eilėraščius. O eilėraščiai neįprasti, originalūs,  surinkti iš dvieilių ir penkiaeilių strofų (beitų), sunarstyti, suverti, kaip tos žemuogės ant smilgos. Trumpuose žodžių posmuose glūdi viskas: vaikystė, tėviškės ilgesys, gamtos pajautimas, draugystė, žmogaus laikinumo, moralinių vertybių apmąstymai. Pats autorius apie savo poeziją sakė, kad jis nemėgsta nei modernizmo, nei popso, jo poezija išplaukia iš pačios širdies, skaudžių išgyvenimų ir pajautimų, skirti giliam pamąstymui. Šie tekstai  jaudina ir guodžia.

Vakaras prabėgo klausantis Broniaus Šablevičiaus posmų ir jo komentarų, kuriuos lydėjo humoro ir savikritikos gaidelės. Vėliau autorius atsakė į klausimus, nuoširdžiai bendravo su publika. Autoriaus pasveikinti pirmosios  poezijos knygos pasirodymo proga atvyko nemažas pulkas draugų, buvusiu bendradarbių, literatų, jį gerbiančių žmonių. Nuo Seimo nario Gintauto Kindurio dovanas perdavė jo patarėjas Ignalinos rajono savivaldybės tarybos narys Enrikas Doviakovskis. Baigiantis renginiui Bronius Šablevičius išdavė paslaptį, kad greitai turi pasirodyti jo nauja knyga apie Lietuvos orchidėjas ir jau paruoštas rankraštis dar vienai poezijos knygai.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.