Konkursas „Atspėk knygą, virtusią kinu” baigėsi

Balandžio 6–10 dienomis bibliotekos Facebook paskyroje vyko žaidimas „Atspėk knygą, virtusią kinu”. Kiekvieną dieną buvo paskelbiama trumpa filmo ištrauka, reikėjo atspėti, kokia knyga buvo ekranizuota. Šiame žaidime į prizą pretendavo tie bibliotekos skaitytojai, kurie bent į vieną užduotį atsakė teisingai. Žaidime dalyvavo 19 dalyvių. Džiugu, kad buvo tokių dalyvių, kurie kasdien atsakinėjo į žaidimo  klausimus. Burtai lėmė, kad konkurso nugalėtoja tapo Rūta Skudutytė. Sveikiname, o bibliotekos prizą – puodelį – galėsite atsiimti vos tik biblioteka atvers duris.

Levas Tolstojus „Ana Karenina“

  1.  Autorius šį romaną spausdino Rusijos periodiniame leidinyje „Ruskii Vestnik“ nuo 1875 iki 1877 metų. Po metų rašytojas išleido knygą.
  2. Nuo 1878 m. šis literatūros šedevras buvo daugybę kartų perkeltas į kino ir TV ekranus, buvo skaitomas per radiją, pagal jį statomi baleto spektakliai.
  3. Pradėti rašyti „Aną Kareniną“ L.Tolstojų įkvėpė poetas Aleksandras Puškinas.
  4. Rašytojo mirtis yra poetiška. L. Tolstojus mirė 1910 metais lapkričio 7 dieną, būdamas 82 metų, Astapavo traukinių stotyje – ten pat, kur savo gyvenimą pabaigė ir Ana Karenina. Tiesa, po traukiniu jis nešoko, o mirė nuo plaučių uždegimo. Spalio 28 dieną L. Tolstojus paliko savo ilgametę žmoną Sofiją ir išėjo iš namų norėdamas paskutines gyvenimo dienas praleisti vienatvėje. Susirgęs rašytojas netrukus buvo išlaipintas iš traukinio Astapavo stotyje, jį sutikęs geležinkelio stoties valdytojas įsileido rašytoją po savo stogu, ir ten Levas Tolstojus išleido paskutinį atodūsį.
  5. 2013 m. Joe Wrighto ekranizuotas Levo Tolstojaus romanas „Ana Karenina“ – 24-oji romano ekranizacija. Geležinkelio stoties scenos buvo filmuojamos Heritage muziejuje.

Ruta Sepetys „Tarp pilkų debesų“

  1. Tai pirmasis lietuvių kilmės rašytojos romanas.
  2. Romanas tapo „New York Times“ bestseleriu.
  3. „Tarp pilkų debesų“ išverstas į daugiau nei 27 kalbas, išleistas daugiau nei 50 šalių.
  4. 2011 m. prancūzų literatūros žurnalas „Lire“ Rūtos Šepetys romaną „Tarp pilkų debesų“ paskelbė geriausiu metų romanu paaugliams.
  5. 2018 m. romanas buvo ekranizuotas. Režisierius Marius Markevičius.

Scottas Fitzgeraldas „Didysis Getsbis“

  1. Pirmą kartą romanas buvo išleistas 1925 metais, jo tiražas siekė 20 870 egzempliorių.
  2. Knyga tuo metu kainavo nedaug – vos 2 JAV dolerius.
  3. F. Skotas Ficdžeraldas parašė „puikų amerikietišką romaną” Europoje. 1924 m. S. Ficdžeraldas su žmona Zelda ir 2-jų metukų dukra Scottie atvyko į Prancūzijos Cherbourg miestą. Per keletą mėnesių būdamas Paryžiuje, Rivieroje ir Italijoje parašė romaną „Dydisis Getsbis”.
  4. Per Ficdžeraldo gyvenimą buvo parduota ne daugiau kaip 25 000 egzempliorių romano „Didysis Getsbis“. Dabar parduota daugiau nei 25 milijonai egzempliorių.
  5.   Pirmąkart romaną ekranizavo Herbertas Brentonas 1926 m., tačiau neišliko nė viena jo kopija, tik palankios recenzijos. Todėl pirmąja romano ekranizacija laikomas 1949 m. Elliotto Nugento „Didysis Getsbis“.

Yann Martel „Pi gyvenimas“

  1. Šią knygą atsisakė leisti net 5 Londono leidėjai. Vėliau į ją dėmesį atkreipė Kanados leidykla „Knopf“.
  2.   „Pi gyvenimas“ išverstas į 41 kalbą ir pelnė 4 literatūrinius apdovanojimus: 2002 m. prestižinis „Booker“ apdovanojimas, 2004 m. Azijos ir Ramiojo vandenyno Amerikos literatūros premija už geriausią suaugusiųjų grožinę literatūrą.
  3. Nuo 2003 m. Buvo planuojama romaną pritaikyti filmui. Buvo svarstoma daugybė režisierių, įskaitant M. Nightą Shyamalaną, Jeaną-Pierre’ą Jeunetą ir Alfonso Cuaroną. Galiausiai 2009 m. „Fox 2000 Pictures“ pasamdė Ang Lee režisuoti filmą.
  4. Barackas Obama parašė laišką Y. Marteliui, kuriame apibūdino romaną „Pi gyvenimas“ kaip „elegantišką Dievo įrodymą ir pasakojimo galią“.
  5. Yann Martel skaitė religinius tekstus, tokius kaip Biblija, Koranas ir Bhagavad Gita. Jis taip pat studijavo gyvūnų ir vaikų psichologiją. Norėdamas pavaizduoti išsamų gyvenimo aprašymą nedideliame laive, esančiame prie Ramiojo vandenyno, Martinas perskaitė ir perskaitė laivų avarijų istorijas ir ataskaitas.

Gillian Flynn „Dingusi”

  1. Knyga tapo „New York Times“ bestseleriu ir per pirmus metus šio romano buvo parduota per 2 milijonus egzempliorių.
  2. Knyga buvo nominuota ne vienam prizui ir apdovanojimui ir daug jų pelnė. „Dingusi“ pripažinta geriausia 2012 metų knyga.
  3. G. Flynn filmo teises pardavė už 1,5 milijono dolerių.
  4. Rašytojos romanai išleisti 28 šalyse, dėl trijų iš jų pasirašytos sutartys ekranizuoti.
  5. Iš pradžių autorė norėjo būti nusikaltimų reporterė, tačiau ji sužinojo, kad interviu yra per drovi. Žurnalistės darbas išmokė ją būti pastabia ir pakankamai disciplinuota.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.