Pažintinė išvyka į Ceikinių Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčią

Ignalinos viešoji biblioteka tęsia projektą „Bažnyčių istorija žadina vaizduotę“. Liepos 10 d.  pasitiko ir priėmė nauja, šviesi bažnyčia, atstatyta kunigo Marijono Savicko valios, ryžto ir užsispyrimo dėka, kuriam talkino Ceiknių apylinkių ir kiti geros valios žmonės – Ceikinių Švč. Mergelės Marijos vardo bažnyčia. Renginio metu Ceikinių filialo vyresn. bibliotekininkė Ona Martinėnienė pristatė parodą „Ceikinių švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčios sakralinis paveldas“. Taip pat Onutė supažindino su bibliotekoje sukaupta kraštotyrine medžiaga. Kalbėdama apie tai, kas paskatino save atiduoti kraštotyriniam darbui, pasakojo:

„Viskas išsisprendė, kai į biblioteką atėjo skaitytojas ir atnešė kunigo Švogžlio parašytą rankraštį. Jame – daug įdomios informacijos apie Ceikinių parapiją ir bažnyčią, joje tarnavusius kunigus.  Paskatinta turimos medžiagos šiam konkursui ir pasirinkau Ceikinių bažnyčią, kuri be jokių abejonių yra pats seniausias, turintis savo įdomią ir turtingą istoriją pastatas. Renkant medžiagą teko daug bendrauti su Ceikinių ir jo apylinkių gyventojais, kurie noriai dalijosi atsiminimais, turima informacija, nuotraukomis, net kai kuriais daiktais: Jungtuvių knyga, Ceikinių parapijos krikštai knyga, mirusiųjų knyga ir parapijos Užsakų knygai, katekizmai, maldaknygės, įvairios skaitinių knygos ir užrašai. Renkant medžiagą, svarbi kiekviena informacija, susijusi su bažnyčia, jos praeitimi. Ypač vertingos ir naudingos senosios nuotraukos, kuriose užfiksuoti senosios bažnyčios vidaus ir išorės vaizdai. Į rankas pateko Ceikinių pirmosios bažnyčios altoriaus nuotrauka. Tada atėjo mintis užfiksuoti ir palyginti, kaip metams bėgant keitėsi bažnyčios vidus ir išorė. Kas tada galėjo pagalvoti, kad tuomet darytos nuotraukos po nepilnų metų taps neįkainojamos vertės bažnytėlės istorijoje. 2016 m. balandžio 4 d. kilo gaisras. Išdegė visas bažnyčios vidus, liepsnose pradingo vertingieji paveikslai, vargonai, altorius“.

Bažnyčios istoriją didžiąja dalimi lemia joje tarnavę dvasininkai, jų darbai bažnyčiai ir tikinčiųjų bendruomenei. Per ilgą, kelis amžius gyvuojantį bažnyčios laikotarpį, nemažai jų pasikeitė Ceikiniuose. Vieni kunigavo trumpai, apie juos išlikusių žinių beveik nėra, kiti ilgiau – apie juos surinkta daugiau medžiagos. 1904 m. kun. Jono Burbos rūpesčiu Ceikiniai tapo parapija.

Ryški asmenybė, savotiškai išgarsinusi Ceikinius, 1963 m. į Ceikinius atvyko klebonas jėzuitas Karolis Garuckas. Kunigas Karolis buvo vienas iš Lietuvos  Helsinkio grupės steigėjų, gynė žmogaus ir bažnyčios teises, rašė protesto raštus dėl tikinčiųjų ir kunigų persekiojimo, skatino blaivybę. 1965 m. buvo uždrausta į bažnyčią įvesti elektrą, atjungta trifazė srovė, kad neveiktų vargonai. Tais pačiais metais rajono valdžia Ceikiniuose nuvertė mūrinį kryžių, kunigą Karolį nubaudė už supuvusių beržų nukirtimą kapinėse. Ceikinių parapijoje  klebonas dirbo 16 metų, turime apie jį surinkę kraštotyros aplanką įvairūs apie jo gyvenimą straipsniai ir nuotraukos ir knygą „Didysis kovotojas Karolis Garuckas“. Parodoje matėme iš jo asmeninės bibliotekėlės keletą  knygų, kurios buvo išleistos 1829 m., 1842m. ir 1872 m., maldaknygių.

1990 – 2002 m. Ceikiniuose tarnavo kunigas Kazimieras Vaičionis.  Kunigas mokėjo daug kalbų, mėgo pajuokauti, buvo įdomus pašnekovas. Dauguma kleboną prisimena vaikščiojantį Ceikinių gatvelėmis, rankoje laikantį laikraštėlį „Kregždutė“, kurį kartu su saldainiais dalindavo vaikams. Apie  kunigą Kazimierą Vaičionį surinkta įvairių straipsnių iškarpų, jo ranka rašytų eilėraščių, turime nuotraukų iš tremties lageryje, susitikimo su popiežiumi Jonu Paulium II Vatikane.  įvairūs užrašai, pamokslų apmatai, korespondencija. Bibliotekoje saugomas daiktinis palikimas video magnetafonas  su juostomis. Čia rasime ir  apie jį išleistą kompaktinį diską, kuriame pats klebonas pasakoja apie  nelengvą gyvenimo kelią, sutiktus žmones, skamba jo skaitomos eilės.

Nuo 2000 m. Mielagėnų parapijos klebonas Marijonas Savickas yra Ceikinių parapijos administratorius. Nuo to laiko jam Ceikiniuose teko paragauti visko: bažnyčia, kuria taip rūpinosi ir  buvo beveik baigęs atnaujinti, sudegė. Kiek sveikatos ir nervų kainavo ši nelaimė, žino tik vienas klebonas. Kiek džiaugsmo teikia klebono valia, ryžtu ir užsispyrimu atstatyta ir naujam gyvenimui prikelta bažnyčia, žino visi, kurie joje lankosi. 2008 m. klebonas M. Savickas tapo Lietuvos žemės ūkio ministerijos konkurso „Lietuvos kaimo spindulys” nominacijos „Išradingas kaimo aplinkos gražintojas” laureatu,  jis – Ignalinos rajono garbės pilietis. Renginio metu kalbėjo ir pats klebonas Marijonas Savickas, kuris nestokojo ir juokingų pasakojimų, ir vaizdžios informacijos apie bažnyčią, kunigus bei tikrus nutikimus.

Renginį užbaigė Ceikinių bažnyčios choristės, kurios atliko keletą giesmių bei kartu su visais projekte dalyvavusiais svečiais ir klebonu, dainavo mėgstamiausią klebono dainą „Ant kalno klevelis”.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.