Linkmenų bibliotekoje prisiminti senieji atminimų albumėliai

Linkmenų kaimo biblioteka rugpjūčio 20 d. pakvietė į  edukacinį renginį „Senas senas albumėlis“ netradicinėje erdvėje – bibliotekos kieme. Vaikų skaitytojų grupelė palinkę prie sąsiuvinukų parašė vienas kitam atminimą-palinkėjimą, gražiai jį iliustruodami.
Palūšės bibliotekininkė Rita Ramanauskienė prieš tai apžvelgė atminimų, kaip vieno iš folklorinio žanro kilmę (jie atsirado Vokietijoje 16 a. studentų tarpe) ir jo paplitimą  kitose užsienio šalyse bei Lietuvoje. Į renginį ji atsivežė ir senų atminimų albumėlių, papasakojo apie Palūšės bibliotekos krašto ekspozicijoje saugomus unikalius, beveik šimto metų senumo, Genovaitės Kisielytės atminimų albumėlius, kurių įrašai ir palinkėjimai labai įvairūs savo tematika, tai ir  meilė tėvynei Lietuvai, ir palinkėjimai  „nepamesti galvos“ dėl bernelių, ir kt.
20 a. pabaigos mokykliniai atminimai – jau šiuolaikinės lietuvių liaudies tautosakos žanras.
Gandrai gaudo varlytes,
O berniukai – mergytes.
Gandrai gaudo dėl mėsos,
O berniukai – dėl žmonos.
Vyresnės kartos žmonėms šie ir panašaus pobūdžio palinkėjimai gerai žinomi, o jaunimui kelia  nuostabą, šypseną, ir, be abejo, visai  jau neaktualūs, nes, atsiradus elektroniniam tarpusavio bendravimui, šis folkloro žanras galutinai išnyko apie 1996 metus.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.