Popietė su žolininke

Palydint vasarą,  rugpjūčio 28 dieną,  moterų grupelė susirinko  Ignalinos kultūros centro Strigailiškio padalinio ir bibliotekos organizuotą popietę „Augalų pritaikymas žmogaus gyvenime: Jūratės gamtos laboratorija“, skirtą žolininkės E. Šimkūnaitės  gimimo 100-čiui paminėti. Renginio viešnia biologė Jūratė Pušinskienė prisiminė studijas Vilniaus universitete ir kolegoms botanikams žolininkės skaitytas paskaitas. Gamtos mokslų daktarė dievino valerijoną, jam priskyrė visas įmanomas vaistines savybes. Ji taipogi studijavo vaistinių augalų paplitimą Lietuvoje. Pasak gamtininkės Jūratės, Eugenija Šimkūnaitė buvo gili vaistininkė, ir tokio žmogaus, kaip ji, nebus ilgai.

Pati Jūratė sodų bendrijoje „Šilas“ turi vaistinių augalų plantaciją. Ji pasakojo ir rodė dar žydinčius augalus. Į renginį atkeliavo nešina didele puokšte vaistinių laukinių augalų ir komentavo jų paskirtį, gydant įvairius negalavimus. Ji paneigė mitą, kad vaistingieji augalai renkami tik iki Joninių. Juos, pasirodo, galima rinkti iki pat Žolinės. Jūratė pati gamina kokybiškus rankų ir veido kremus, hidrolatus veidui, verda muilą, kuria įvairias arbatas. Planuose – sukurti arbatų liniją vaikų ramiam miegui.

Nors renginys užtruko, bet neprailgo. Po renginio diskusijos pratęstos prie arbatos  puodelio.

Vyresnioji bibliotekininkė R. Ramanauskienė

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.