Kviečiame į susitikimą

Susitikimas su aktoriumi Dariumi Meškausku

Spalio 15 d. 15 val. Ignalinos viešojoje bibliotekoje vyks susitikimas su Lietuvos teatro ir kino aktoriumi, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu Dariumi Meškausku. Susitikime jis kalbės apie teatrą, apie aktoriaus misiją.
D. Meškauskas gimė 1964 m. rugsėjo 26 d. Vilniuje. Baigė Vilniaus Simono Daukanto vidurinę mokyklą. 1988 m. baigė Lietuvos konservatoriją (dabar: Lietuvos muzikos ir teatro akademija). 1988–1990 m. Marijampolės dramos teatro, nuo 1990 m. Klaipėdos dramos teatro aktorius. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius.
Sudėtinga būtų suskaičiuoti, kiek sukurta vaidmenų teatro scenoje. Klaipėdos dramos teatre, kuriame D. Meškauskas dirba jau 30 metų, jo kūrybinis bagažas labai solidus. Aktorių taip pat galima išvysti ir Vilniuje, Oskaro Koršunovo spektakliuose „Žuvėdra“, „Dugne“, „Hamletas“, „Tartiufas“.
D. Meškauskas sukūrė vaidmenų miuzikluose, kino ir televizijos filmuose. Vaidyba temperamentinga, įtaigi, būdinga improvizacija, vidinė ekspresija, virtuoziškas persikūnijimas. Yra pastatęs kelis spektaklius kaip režisierius pedagogas.
D. Meškauskas ne kartą yra sakęs, kad nuo pat vaikystės svajojo būti aktoriumi. Dar tebesimokydamas Vilniaus 23-oje vidurinėje mokykloje, vaidino dramos būrelyje, o įstojęs į prof. Irenos Vaišytės kursą tuometinėje Lietuvos konservatorijoje įrodė turįs ypatingą aktoriaus talentą.
Gal aktoriaus profesijos pasirinkimą nulėmė ir genai, įgimta meilė teatrui. D. Meškauskas – garsaus režisieriaus Boriso Dauguviečio provaikaitis, vyriausios iš jo penkių dukterų – Marijos Budreckienės – anūkas. Jo giminėje – daug teatralų, tarp jų ir Galina Dauguvietytė.
D. Meškauskas net kelis kartus buvo nominuotas Auksiniam scenos kryžiui, o pelnė jį du kartus už  geriausią vyro vaidmenį spektakliuose „Tėvas“ (2017 m.) ir „Mama Drąsa“ (2019 m.). Taip pat aktorius buvo nominuotas lietuviško kino „Sidabrinė gervė“ apdovanojimui už Metų geriausią antraplanį vaidmenį režisieriaus Karolio Kaupinio filme „Budėjimas“.
Viename interviu apie skirtumą vaidinant kine ir teatre D. Meškauskas yra sakęs, kad kūrybinė laisvė įmanoma tik teatre, bet kinas savotiškai paįvairina teatro aktoriaus patirtį, be to, suteikia galimybę sutikti įvairių žmonių. Pasak aktoriaus, dirbant daug metų tame pačiame teatre, labai retai partneris nustebina, o nustebimas yra brangus dalykas.
2019 m. pelnęs Nacionalinę kultūros ir meno premiją aktorius D. Meškauskas teigė, kad už improvizacijos ir psichologinio tikslumo dermę skirta premija jam yra ir džiaugsmas, ir išbandymas, ir atsakomybė.

Renginys iš projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“, skirto populiarinti Valstybės kultūros ir meno premijomis (nacionaline ir vyriausybės) apdovanotų menininkų kūrybą Panevėžio regione.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos informacija

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.