„REVIZIJA“ atlikta, rezultatai – džiuginantys!

Gegužės 8 dieną Ignalinos viešojoje bibliotekoje viešėjo kraštietis menininkas Rimantas Rolia.

Karantinas mus daro jaunesnius. Štai visame pasaulyje garsus, o Ignalinoje dar ir dabar daugelio tik „atrandamas“ menininkas Rimantas Rolia penktadienį Ignalinos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje minėjo savo penkiasdešimtmetį, nors toji diena buvo praėjusių metų balandžio pabaigoje. Susitikimas buvo labai lauktas ir nepaprastai šiltas.

Su talentinguoju vidiškiečiu Ignalinos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje buvome susitikę prieš porą metų. Tąkart susirinko itin gausus ignaliniečių būrys, kuriam ir buvo pranešta, jog kuklus kraštietis, kone kas savaitgalį skubantis į gimtinę pas savo tėvus, vertas pripažinimo ir savame krašte. Mat jis –  talentingas grafikas, dizaineris, plakatistas, karikatūristas, vaikiškų knygų iliustratorius. Jo darbai puikavosi ir apdovanojimus  laimėjo prestižinėse parodose ir konkursuose JAV, Japonijoje, daugelyje Europos šalių. 2000 metais Rimantas Rolia pelnė Kioto tarptautinio iliustratorių kongreso prizą, 2002 ir 2004 metais – Specialųjį žiuri prizą V ir VI Kioto iliustracijų bienalėse, 2009 metais jam įteiktas Lietuvos knygos meno konkurso apdovanojimas už knygą „Mauliukas“, o 2012 metais – Lietuvos knygos meno konkurso apdovanojimas už knygą „Žiemos išdaigos“, 2013 metais menininkas pelnė Talino iliustracijų trienalės pagrindinį prizą.

Rimanto Rolios darbais žavėjosi Bolonijos vaikų knygų mugės parodos „Illustrators exhibition“ lankytojai, jo  darbų pristatymai vyko Prancūzijoje, Kompjeno mieste veikiančiame André François centre, Paryžiuje (Tarptautinėje iliustracijų parodoje, „Figures Futur“), iliustracijų bienalėje „Ilustrarte‘09“ Lisabonoje (Portugalija),  Džakartoje (Indonezija), Niujorke (JAV), Jungtinių Tautų būstinėje surengtoje parodoje „21st Century Humanity in Nature“, penkis ar daugiau kartų jo kūryba žavėjosi japonai Kioto iliustracijų bienalėse. Vieno (tiksliau – pusės) paveikslo paroda pagaliau Rimantas Rolia pagerbtas ir Ignalinoje – ant Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos sienos besipuikuojantis katinas – Rimanto Rolios personažas. Autorius prisipažino, kad būdamas Ignalinoje jį vis aplanko.

O štai penktadienį vykęs renginys „REVIZIJA“ pirmiausia kėlė klausimą: ar tai – viso kūrybinio kelio revizija, ar tai – sugrįžimas prie vizijų, ar naujų kūrimas. Rimantas Rolia paaiškina, jog „REVIZIJA“ – tai žvilgsnis ir atgal, ir – į priekį. Virtualiai parodai, kuri turėjo vykti praėjusiais metais, buvo sumanyta pateikti šimtą darbų. Per metus parodą papildė dar aštuoni darbai – naujausi. Menininkas sakė, jog pirmieji darbai dar iš „Almos Juodagalvienės ir Eugenijos Bulatovienės“ periodo, paskutinieji – viso gyvenimo suformuoti ir vizijose gimę.

Rimantas Rolia, pristatydamas savo darbus, pasakojo apie jų atsiradimo laiką ir aplinkybes, žmones, dariusius jam įtaką, nulėmusius jo kūrybinio gyvenimo kryptį. Šiltai prisimintas mokyklinis laikas Ignalinoje, kūrybiškumą ir darbštumą įskiepijęs Kaunas (986–1990 m. mokėsi Kauno aukštesniojoje meno mokykloje), akademinis Vilniaus šurmulys (1991–1997 m. Rimantas studijavo grafiką Vilniaus dailės akademijoje, baigė, įgijęs magistro laipsnį), meno meistrų pamokos Čekijoje ir Austrijoje.

parengė Vida Gasparavičienė,

tel. (8 386) 39138,  el. p. vida.gasparaviciene@ignalina.lt

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.