Tęsiame projektą „Šalčio gėlės lange“, skirtą Lietuvos gyventojų trėmimams į atšiaurųjį Sibirą atminti

Nuo 1941 m. birželio 14 d. iki 22 d. sovietų okupantai įvykdė vieną didžiausių masinio trėmimo operacijų Lietuvos istorijoje – per keletą dienų iš Lietuvos išvežta apie 18 000 gyventojų. Iš šios trėmimų bangos į Lietuvą grįžo tik 33 proc. ištremtųjų; 27 proc. žuvo tremties ir kalinimo vietose, o beveik 40 proc. tremtinių likimas nežinomas.
Tremtiniams pagerbti ir tragiškiems įvykiams atminti projektas „Šalčio gėlės lange“ kviečia pasiklausyti 1941 m. ištremto dvylikamečio Algimanto Katiliaus dienoraščio ištraukų.
Jaunasis Algimantas vėliau išaugo į garsų projektuotoją konstruktorių ir tapo šių žinomų Vilniaus pastatų bendraautoriumi: tai Vilniaus Santuokų rūmai, Vilniaus Sporto rūmai, Vilniaus Tyzenhauzų gimdymo namai, Respublikinė onkologinė ligoninė Santariškėse, Vilniaus Antakalnio poliklinika.

Algimanto Katiliaus dienoraščio ištraukos


Projekto autorė Rasa Bačiulienė. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Projekto partneris Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.