Dirbtuvės „Susikuk savo istoriją“

Liepos 9 d., karštą vasaros penktadienį, bibliotekoje įvyko kūrybinio rašymo dirbtuvės „Susikurk savo istoriją“ su rašytoja, dramaturge, poete, tekstų prodiusere bei kūrybinio rašymo stovyklų organizatore Gabriele Labanauskaite. Kadangi tai ne pirmas užsiėmimas susijęs su kūrybiniu rašymu, tai buvo prisiminta istorijų struktūra, veikėjai. Pirmas pratimas, kurį dalyviams reikėjo atlikti, tai buvo laisvas rašymas, kuris turi 3 taisykles: rašyti nesustojant, necenzūruoti, netaisyti sakinių, tiesiog gaudyti mintis atsipalaidavus ir trečioji taisyklė – niekam nereikės rodyti, ką parašei. Tai pratimas skirtas vidiniam blokui pašalinti, taip pat savęs pažinimui, atsipalaidavimui, toks tarsi apsivalymo metodas, apšilimas prieš rašymą.

Antras žingsnis, kurį dalyviai turėjo atlikti, tai parašyti, kokią istoriją jie norėtų rašyti, apie ką ji būtų. O jau trečias žingsnis – pačios istorijos kūrimas. Rašymui buvo skirta 50 min., kurias labai produktyviai dalyviai dirbo ir sukūrė po savo istorijas. Dalyviai turėjo progą paskaityti savo sukurtas istorijas, o kiti dalyviai galėjo reflektuoti – kokius jausmus sukėlė tekstas, kas patiko. Taip pat dalyviai maloniai sulaukė pastabų bei patarimų, kaip dar labiau patobulinti savo sukurtą istoriją, kur reikėtų padėti kokį akcentą, kad istorija būtų užbaigta.

G. Labanauskaitė taip pat pasiūlė sąrašą knygų, kuriuose galima ieškoti įkvėpimo rašymui, susipažinti su rašymo struktūra bei jos elementais:

Julija Cameron „Kūrėjo kelias“

Natalie Goldberg „Apie rašymą“

Sandra Bernotaitė „Laisvojo rašymo elementai“

Aleksandras Mitta „Kinas tarp pragaro ir rojaus“

Laima Vincė „Rašyti gali kiekvienas“

Blake Snyder „Išgelbėti kačiuką“

Gabrielė Labanauskaitė „Dramatika“

Austin Kleon „Vok kaip menininkas“

Mason Currey „Dienos ritualai“

Lektorė bibliotekai padovanojo savo knygą „Dramatika“. Lietuvių autorių knygas rasite Ignalinos viešojoje bibliotekoje.

Tai Ignalinos bibliotekos projekto „Kūrybinio rašymo stovykla jaunimui „Pasakoja tekstai“ renginys, dalinai finansuojami Lietuvos kultūros tarybos.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.