Bibliotekos kiemelyje koncertavo Totorių kultūros centro folkloro ansamblis „Ilsu“

Lietuvos Seimui paskelbus 2021 m. Lietuvos totorių istorijos ir kultūros metais norime juos paminėti atkreipdami dėmesį į totorių kultūros paveldą – istoriją, religiją, papročius, kulinarinio paveldo pažinimą, kaip visa tai įtakojo vietos kultūrą.

Lietuvos valstybės istorija yra neatsiejama nuo šimtmečiais greta lietuvių gyvuojančių tautų. Viena iš jų – totoriai. Garbinga, didele ištikimybe Lietuvos valdovams ir mūsų valstybei pasižymėjusi tauta.

Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka liepos 30 d. sukvietė į projekto „Totorių istorija žadina vaizduotę“ dar vieną renginį. Kurį dalinai finansuoja Lietuvos Kultūros taryba. Bibliotekos kiemelyje koncertavo Totorių kultūros centro folkloro ansamblis „Ilsu“.

Renginio metu buvo pristatytas Totorių kultūros centras. Papasakota apie jo veiklą, organizuojamas  vasaros mokyklas Trakuose, kur prieš keletą šimtmečių buvo totorių gyvenvietė. Joje dalyvauja totorių bendruomenės atstovai iš įvairių Lietuvos vietovių: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Visagino, Nemėžio, Keturiasdešimt totorių kaimo, taip pat atvažiuoja vaikų iš Lenkijos, Latvijos, Krymo, Tatarstano ir Turkijos.

Folkloro ansamblis „Ilsu“ susikūrė 2011 metais.  Šiais metais ansamblis švenčia 10 metų jubiliejų. „Ilsu“ pavadinimas totorių kalba reiškia – Tėvynė.  Ansamblio “Ilsu“ dalyviai, mokosi Pavolgio ir Krymo totorių folkloro lyrinių ir apeiginių dainų (kalendorinių švenčių, vestuvinių), tautinių šokių, pasakų, legendų, mįslių, patarlių ir posakių, mokosi totorių kalbos pagrindų ir rytų virtuvės tradicijų. Žinių semiasi iš knygų, atvažiuoja pedagogai iš Kazanės. Ansamblis vienija visus: vaikus, jaunuolius, suaugusius ir senjorus.  Totorių kultūros centro ir ansamblio vadovė Almira Parmaksizoglu, o ansamblio koncertmeisteris – Liutauras Milišauskas.

„Ilsu“ kolektyvas atliko meninę programą. Dainavo lyrines ir linksmas totoriškas dainas kurias atliko senjorų grupė ir vaikai. Taip pat , kartu su žiūrovais, atliko lietuvių liaudies dainą „Ant kalno mūrai“. Pabaigoje  ansamblis atliko Krymo neoficialų totorių himną „Guzel Kyrym” (Nuostabusis Krymas) apie Tėvynės ilgesį tremtyje.

Šiltas bendravimas su publika papirko visus dalyvavusius renginyje. „Ilsu“ ansamblio vadovė Almira Parmaksizoglu dėkojo už šiltą priėmimą. Ir kvietė visus apsilankyti rugpjūčio mėnesį vyksiančiame koncerte, kurį atliks styginių instrumentų kvartetas vadovaujamas Arvydo Kveglio.  Jie atliks totorių kompozitorių (Enikeev, Muzafarov ir Akhmetov) liaudiška muziką.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.