Šalčio gėlės lange

Tęsiame projektą „Šalčio gėlės lange“, skirtą Lietuvos gyventojų trėmimams į atšiaurųjį Sibirą atminti. Kviečiame pasiklausyti antros ištraukos iš tremtį išgyvenusio dailininko Emanuelio Katiliaus knygos „Laiškai, parašyti naktį“ (išleido „Gimtasis žodis“).

1947 m. vasarą Emanuelis pabėgo iš tremties ir grįžo į Lietuvą. Tačiau po trejų su puse metų, 1951 m. kovo mėnesį, buvo suimtas, įkalintas ir nuteistas už pabėgimą trejiems metams lagerio, o paskui grąžintas į tremties vietą „na viečno“ – amžinai. Sužinojęs, kad tiems, kas užsiverbuoja dirbti į Tolimuosius Rytus, žadama po trejų metų nuimti trėmimą, Emanuelis 1954 m. užsiverbavo į šachtininkų miestą Raičichinską, kuriame klimato ir gyvenimo sąlygos itin atšiaurios ir kenksmingos sveikatai. Į Lietuvą dailininkui E. Katiliui buvo leista grįžti tik 1958 m.

Spauskite ant nuorodos: https://www.youtube.com/watch?v=_Rv4kjfgvHo

Projekto autorė Rasa Bačiulienė.

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Projekto partneris Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.