Paminėta Baltosios lazdelės diena

Purpuru sutviskę klevai ir aukso ašaras barstantys beržai kasmet primena, kad artėja spalio 15-oji – visame pasaulyje minima Tarptautinė baltosios lazdelės, tai yra aklųjų ir silpnaregių diena. Pasaulyje gyvena daugiau nei 37 mln. neregių, iš jų 6mln. vaikų. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga vienija per 7 tūkst. narių. Kasmet regėjimo netenka per 300 Lietuvos gyventojų. Ne visi galime džiaugtis viena iš didžiausių dovanų – regėjimu. Aklieji mokosi vaikščioti, naudodami baltąsias lazdeles, nori šviestis skaitydami Brailio raštu rašytas ar klausydami įgarsintas knygas, žurnalus CD ar kitose laikmenose.

Ignalinos viešojoje bibliotekoje spalio 15-ąją tradiciškai susirinko tie žmonės, kurie supranta aklųjų ir silpnaregių problemas.

 Popietėje viešėjo Ignalinos rajono policijos komisariato pareigūnės Jurgita Zenkuvienė ir Jūratė Pernavienė. Jos kalbėjo apie tai, kad visi išėję ar išvažiavę į kelią, tampame eismo dalyviais ir ką gali padaryti kiekvienas, kad sveikas grįžtų į namus. Pareigūnės parodė filmuotos medžiagos iš eismo įvykių, pasakojo, kokią svarbą turi saugumui keliuose atšvaitai ir šviesą atspindintys elementai. Dalyviams buvo išdalinti atšvaitai ir parodyta, kaip juos dėvėti keliuose. Kita pokalbio dalis buvo apie pasitaikančius pavojus, tykančius internete. Pareigūnės atsakė į klausimus, patarė, kaip elgtis, kur kreiptis susidūrus su problemomis.

Smuiko melodijomis popietę pratęsė neregintis Ignalinos bibliotekos skaitytojas Justinas Bečalis, jis taip pat susirinkusiems skaitė ištrauką iš Brailio raštu rašytos knygos. Ši diena visus kviečia iš arčiau pažinti Brailio raštą, todėl renginio dalyviai galėjo pasižiūrėti Lietuvos aklųjų bibliotekos sukurtų vaizdo filmukų.

Popietės pabaigoje bibliotekininkė Nijolė Pivoriūnienė padėkojo ištikimiausiems savo akliesiems ir silpnaregiams skaitytojams Justinui Bečaliui, Sauliui Bugeliui ir Edvinui Juraičiui. Jiems buvo įteiktos padėkos ir dovanėlės.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.