Veiklą pradėjo skaitytojų klubai

Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka kartu su Šmarje pri Jelšah biblioteka Slovėnijoje ir Prachaticės miesto biblioteka Čekijos respublikoje 2021 metų kovo mėnesį pradėjo ERASMUS+ tarptautinio projekto „Legendų ir liaudies pasakų svarba socialiniam suaugusiųjų besimokančiųjų reaktyvavimui ir „Covid-19“ pasekmių įveikimui“ veiklas. Žmonės, iš prigimties socialios būtybės, dėl Covid-19 pandemijos buvo priversti atsiriboti vieni nuo kitų. Su nauja situacija bibliotekos kuo puikiausiai susidorojo, o projekto partnerės – viešosios bibliotekos iš trijų šalių – sutarė, kokių žinių turėtų suteikti savo darbuotojams ateities iššūkiams nugalėti: psichosocialinės paramos sau ir kitiems, skaitmeninio turinio kūrimo ir pasakojimo įgūdžių tobulinimo, siekiant palaikyti gerą nuotaiką, išlikti kūrybišku ir perduoti nematerialųjį paveldą bendruomenėje.

Viena iš šio projekto veiklų Skaitytojų klubų steigimas, kuriuose be pokalbių apie knygas būtų mokomasi pasakojimo meno, vietos pasakų, legendų ir padavimų sekimo. Skaitytojų klubai susikūrė Ignalinos bibliotekoje ir projekte dalyvaujančiuose Grybėnų bei Gilūtų filialuose.

Lapkričio 17 dieną Grybėnų bibliotekoje įvyko pirmasis Skaitytojų klubo susitikimas. Pirmiausiai bibliotekininkė Dalia Koršul susirinkusiems papasakojo apie jau tradicine tapusią Šiaurės šalių literatūros savaitę, kuri šiais metas vyko  lapkričio 15–21 dienomis.  Šių metų savaitės tema „Svajonės ir ilgesys“,  labai tinkanti liūdnam lapkričio mėnesiui. O kad vakarai neprailgtų bibliotekininkė pakvietė skaityti fonde esančias  danų, norvegų, suomių rašytojų knygas. Taip pat susirinkusiems skaitytojams pristatytos naujai gautos  knygos. Daugelį sudomino „Lietuvos raudonoji knyga“, stebino daugybė retų mūsų kraštuose esančių gyvūnų, augalų ir grybų rūšių. Kalbėtasi ir apie apie skaitomas knygas. Danutė Janušauskienė  ką tik perskaitė knygą  „Kunigas Ričardas“. Šioje knygoje ji atrado tokių dalykų, kurių, kaip ji pati sako: „mums niekas nepasakojo, arba, kad ir sakė mažiems, bet tada negalvojom ką reiškia vienos ar kitos bažnytinės apeigos ar pamokslai“. Marija Ražauskienė skaito „Petro imperatorė“, ji džiaugėsi, kad knyga skaitosi lengvai, nors joje daug istorinių įvykių ir šokinėjimų nuo vieno laikotarpio prie kito. Aptarta ir Doloresos Kazragytės knyga  „Kasdienybės rožinis“.  Jos trumpi pasakojimai, kaip rožinio karoliukai, skaitosi lengvai, kiekvienas priverčia susimąstyti apie artimą, apie atsitiktinai sutiktą ar pamatytą žmogų jo nesmerkiant, o stengiantis suprasti.

Už lango jau sutemo, o klubo nariai dar kalbėjosi apie savo kraštą, jo istoriją ir legendas. Kitam susitikimui sutarė prisiminti, atrasti krašto legendą ar pasakojimą. O gal ir pačioms sukurti?

Lapkričio 19 d. vakarą ir į Ignalinos viešąją biblioteką rinkosi  skaitytojai. Vyko pirmas naujai buriamo skaitytojų klubo susitikimas. Susitikime nutarta kiekvieną mėnesį bibliotekoje aptarti aktualią, didelio susidomėjimo sulaukusią ir labiausiai skaitomą knygą, pasidalinti emocijomis ir mintimis apie tai, kas perskaityta. Klube galima bus išgirsti perskaičiusiųjų, norinčiųjų ir turinčiųjų ką pasakyti nuomones, tuo pačiu išsakyti savąją. Kiekvienam susitikimui klubo nariai išsirinks knygą, kurią skaitys iki ateinančio susitikimo. Dalyvaudami skaitytojų klubo veikloje nariai galės įdomiai ir kokybiškai praleisti laisvalaikį bendraminčių būryje. Šį kartą pasiūlyta perskaityti Hiro Arikawa knygą „Keliaujančio katino kronika“.

Lapkričio 19-ąją skaitytojai rinkosi ir  Gilūtų bibliotekoje. Susitikimo metu prisimintas dalyvavimas projektinėje „Stores make the life better“ veikloje, mokymai Ignalinos viešojoje bibliotekoje. Savo įspūdžiais iš Čekijos pasidalino bibliotekininkė Vida Girdžiušienė. Dalyviai prisiminė ir legendą apie „Velnio pėdą “. Dabar šiuo legendiniu akmeniu rūpinasi Mielagėnų seniūnija. Skulptorius Mindaugas Milinavičius išdrožė naują iškabą, žyminčią šį legendinį akmenį, esantį Ažubalio miške. Besikalbant greit praėjo laikas, pagerėjo nuotaika.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.