Europa skaito ir kuria

Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka gruodžio 1 d. pradėjo koordinatoriaus veiklas tarptautiniame ERASMUS+ projekte EU-READ&ART. The first European digital library of book trailers and adult creative expressions („Europa skaito ir kuria. Pirmoji Europos skaitmeninė knygų anonsų ir suaugusiųjų kūrybinių išraiškų biblioteka”). Projekto pavadinimo oficialus trumpinys „EU-READ&ART”.

 Per dvejus projekto įgyvendinimo metus bus sukurta internetinė platforma pirmajai Europoje tokio tipo skaitmeninei knygų anonsų bibliotekai. Šioje platformoje šešių šalių partnerių dalyviai iš Lietuvos, Italijos, Vokietijos, Slovėnijos, Graikijos,  Prancūzijos sukurs ir patalpins 500 knygų anonsų. Tuo pačiu metu vyks ir šios platformos testavimas bei tarptautinė viešinimo veikla. Projekte kviečiami dalyvauti žmonės nuo 50 metų, bet į veiklas įsijungti gali visi skaitytojai, suinteresuotos institucijos, kuriems knyga ir skaitymas yra neatsiejama gyvenimo dalis, kurie norėtų rekomenduoti perskaitytą knygą kitiems ar norėtų prisidėti savanoriška, kūrybiška veikla. Tereikia ateiti į artimiausią, mūsų rajone esančią, biblioteką.

Suaugusieji, kaip ir vaikai, turi lavinti savo gebėjimus, kartu su bendraamžiais dalyvauti Europos mokymosi procese, jaustis socialiai naudingi ir kalbėti apie aktualijas, pasitelkiant kūrybiškumą ir meną. Numatytos įgyvendinti veiklos suteiks naujas, pagilins turimas skaitmenines žinias, tobulins įgūdžius ir kompetencijas, padės spręsti socialines ir emocines šių laikų problemas.

COVID-19 pandemija padidino sociokultūrinę atskirtį ir ypač pablogino padėtį tų žmonių, kurie buvo priverstinėje izoliacijoje. O skaitymo ir rašymo įgūdžiai, kurie anksčiau buvo pagrindiniai ir svarbiausi, šiais skaitmeninių įgūdžių laikais pamažu blėsta.

„EU-READ&ART” veiklos skatins skaityti knygas ir jas pristatyti kitokiu formatu nei esame įpratę – kuriant reklamuojančius anonsus (trumpus vaizdo įrašus įspūdžiams apie knygą perteikti), kad sudomintų ir motyvuotų kitus ją skaityti. Kurti anonsus bus galima kompiuterių, mobilių telefonų, planšečių ar kitokių įrenginių pagalba.

Be kūrybinių veiklų projekte yra numatyti įvairūs mokymai specialistams – kaip organizuoti kūrybines veiklas, atlikti techninius skaitmeninimo, filmavimo, talpinimo, viešinimo medijose sprendimus, kaip padėti žmonėms meno išraiškų pagalba sukurti knygos anonsą

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.