Biblioteka dalyvavo saugesnio interneto savaitėje

Ignalinos  savivaldybės viešoje bibliotekoje vasario 8 d. paminėta Saugesnio interneto diena, kurios tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis. Asmens saugumo duomenis ir privatumą pažeidžiančių grėsmių bei klaidinančio turinio internete apstu. Per 2021 metus pranešimų apie draudžiamą ir žalingą turinį internete skaičius išaugo daugiau nei dvigubai. Tačiau kritiškai vertinant turinį, žinant į ką atkreipti dėmesį, galima išvengti nemalonių incidentų. Svarbiausia – nuolatos domėtis saugaus interneto klausimais.

 Šių metų viena iš svarbiausių temų – internetiniai sukčiai. Kaip apsisaugoti nuo įvairių sukčiavimo būdų virtualioje erdvėje,  pasitelkdamos situacijų pavyzdžius, ignaliniečiams, susirinkusiems Ignalinos viešojoje bibliotekoje, papasakojo Ignalinos policijos tyrėja Jurgita Zenkuvienė ir vyriausioji tyrėja Jūratė Pernavienė. Jos supažindino su bendravimo  kultūra socialiniuose tinkluose, prekyba internete ir vyraujančiais sukčiavimo atvejais. Žinioms įtvirtinti pareigūnės pasiūlė atsakyti į testo klausimus. Taip pat buvo kalbėta ir apie telefoninius sukčius, kaip būti budriems. Kalbėta apie elektroninius paštus, jų apsaugojimą. Jurgita Zenkuvienė pasidalijo pavyzdžiais, kaip apsukriai apgaunami žmonės. Pasirodo, sausio mėnesį į Ignalinos tyrėjas kreipėsi 7 asmenys, nukentėję nuo sukčių, o iki vasario 8-os jau buvo 4 tokie atvejai. Policijos pareigūnės ragino netylėti ir pranešti, jeigu susiduriama su tokiais sukčiais. Paskaitoje dalyvavo 14 lankytojų, jiems pareigūnės įteikė atšvaitus ir užrašų knygeles.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.