Valstybingumo lopšyje: senovinio amato mokymai

Lina RAGINYTĖ

Valstybė pradeda augti ir skleistis šeimoje. Motinos žodžiuose, dainose, darbuose ir Tėvo mokymuose, patarimuose, parėdymuose. Kokias turime šeimas, tokią turime ir Valstybę.

Šiais metais Lietuvos valstybės atkūrimą Ignalinos viešoji biblioteka šventė visą savaitę. Vyko susitikimai, pokalbiai, koncertai. Šventinę savaitę vainikavo senojo verpimo amato, atgimstančio moderniame pasaulyje mokymai, kuriuos vedė verpimo kultūros puoselėtoja Monika ŠIMONĖLĖ.

Kodėl verpimas? Reginį pristačiusi bibliotekininkė Laima Andrijauskienė vienu sakiniu priminė, kad verpimo kultūra – tautinės valstybės formavimosi būdas per šeimos tradicijas. Pasak L. Andrijauskienės, aplinkybės taip susiklostė, kad mūsų valstybei teko įveikti daug išorinių įtakų, bet mes neišvengėme savotiško vakuumo, kai senoji karta beišeinanti, ar net išėjusioji, vidurinioji – dėl tų pačių įtakų užmetė ir apleido tėvų mokymus, todėl augantis jaunimas, net ir norėdamas, nebeturi iš ko namuose perimti šį ypatingą amatą.

Anksčiau kaimo žmonės augino avis, sėjo linus, kanapes, o ilgais rudens ir žiemos vakarais patys prisiverpdavo siūlų. Būta papročio patinkančiai merginai dovanoti dailiai išdrožtą verpstuką. Verpimas dovanotu verpstuku reikšdavo tylų sutikimą tekėti.

Kvietusi prisileisti prie vilnos, verpstuko ir ratelio, Monika atskleidė daugybę vilnos paruošimo paslapčių ir papasakojo tradicijų, susijusių su verpimu.

„Žmogus mokėjo verpti jau akmens amžiuje. Seniausias verpimo būdas – pluošto sukimas pirštais. Taip verpė daugelis pasaulio tautų. Vėliau žmonės sugalvojo pirmąjį verpimo įrankį – verpstuką. Tai plonėjantis apvalus pagaliukas ir ant jo užmautas smagratis iš molio, akmens ar gintaro arba išpjautas iš to paties medžio gabalo. Mano vesprtukai – meistro Egidijaus Virbašiaus pagaminti pagal seniausią Švenčionių krašte rastą pavyzdį. Versptukai gaminami iš įvairaus medžio ir buvo naudojami pagal moters emocinę būseną, įvykius šeimoje. Jei įvyko laidotuvės ar koks kitas liūdnas įvykis, moteris „apsivalo“ drebuliniu verpsuku, o norėdama gauti geriausios moteriškos energijos, į rankas ima liepos verpstuką. Visame kame buvo ir yra prasmė. Seniau žmonės nieko nedarė – bet ko ir bet kaip. Buvo paisoma simbolių, reikšmių, kurie generavo energiją“, – teigė verpėja.

Mokymų dalyviai išgirdo ne tik labai įdomių šeimose puoselėtų tradicijų, bet ir patys savo rankomis išbandė verpstuko apsukrumą, susipažino su įvairiais vilnų pluoštais, verpimo būdais, o kai kas ir ratelį pasukti spėjo.

Daugėliškio krašto verpėja Genutė atvyko su savo rateliu, tačiau ir ji išgirdo net ir jai negirdėtų dalykų apie vilną, jos paruošimo būdus.

Savo pirmąjį siūlą susiverpė ir bibliotekininkė L. Andrijauskienė, labai bijojusi net verpstuką paimti į rankas. Visi kas norėjo – praturėtojo žiniomis.

Monika iš kitų verpimo kultūros puoselėtojų išsiskiria tuo, kad turėdama gamtinį ūkį, švariais pašarais ir laisvai augina veislines avis, ožkas, šunelius, kurių vilnas paskui pati pasiruošia, susiverpia, o tada jau mezga arba audžia ir sudėvi pati arba įvykdo pageidaujančiųjų turėti kokybišką daiktą tiek Lietuvoje, tiek svečiose šalyse norą.

Monika įsitikinusi, kad turėdamas gebėjimų ir žinių, turi būti dėkingas už jas ir būtinai su džiaugsmu perduoti jas. Pirmiausia – vaikams, o paskui – kitiems. Verpimo paslapčių mokaisi visą gyvenimą, kuo daugiau verpi, tuo labiau jauti, koks tai neišsemiamas kūrybos ir džiaugsmo šaltinis.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.