Skaitmeninė savaitė Ignalinos bibliotekose

Visoje Europoje organizuojama kasmetinė skaitmeninės įtraukties ir skaitmeninių įgūdžių ugdymo akcija, kuri siekia paskatinti ES šalių piliečius nuolat tobulinti savo skaitmeninius įgūdžius, atrasti technologijas, jų kuriamą naudą, pasinaudoti skaitmeninėmis galimybėmis savo kasdienėje bei profesinėje veikloje. Kaip saugiai dirbti nuotoliniu būdu, kritiškai vertinti informacijos srautą, išvengti vis labiau plintančio ir naujas formas įgaunančio sukčiavimo internete – tuo turime domėtis nuolat. Pokyčiai vyksta ir mes esame atsakingi ir įpareigoti tobulėti kartu su jais. „Skaitmeninės  savaitės“ (angl. ALL DIGITAL Week)  jos tikslas – paskatinti gyventojus geriau suprasti moderniąsias technologijas, atrasti jų kuriamą naudą bei išmokyti efektyviai naudotis jomis kasdienėje veikloje.

Prie šios akcijos prisijungė ir Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka. Ignalinos bibliotekoje vyko paskaita „Saugus naršymas internete“, kurią vedė Kauno technologijos universiteto studentas Karolis Tarutis. Jis pasakojo, kokie pavojai gali tykoti internete, ką privalu žinoti apie finansus ir internetą, kad neužkibtume ant sukčių kabliuko, galiausiai – kaip elgtis, atsidūrus įtarimų keliančioje situacijoje. Sunkiai atspėjamas slaptažodis – viena iš priemonių norint išlikti saugiems kibernetinėje erdvėje. Karolis taip pat paaiškino, kaip apsaugoti elektroninį paštą, kaip atpažinti brukalą, kalbėjo apie elektroninį parašą, atsakė į renginio dalyvių klausimus apie antivirusines programas, kriptovaliutas ir kt.  Aktyviausieji  dovanų gavo elektroninio parašo skaitytuvus, o visi dalyviai – prisijungusios Lietuvos magnetukus.

Skaitmeninė savaitė 2022 Dūkšto bibliotekoje paminėta kovo 22 d. Tą dieną Bibliotekoje lankėsi Didžiasalio ,,Ryto“ gimnazijos Dūkšto skyriaus pradinių  klasių mokiniai. Bibliotekininkė Elvyra pristatė savaitės temą ir pakvietė mokinius iš arčiau susipažinti ir patiems išbandyti bibliotekoje esančius  įrenginius. Pasiskirstę į dvi komandas mokiniai sprendė testą ,,Ar esi saugus internete?“. Abiems komandoms sekėsi neblogai. Įdomiausios veiklos pasirodė pasivaržyti sportuojant ir šokant, išbandyti bitutes-robotukus. Svarbu suprasti,  kad šiuolaikinės skaitmeninės technologijos padeda ne tik įtvirtinti žinias, bet smagiai leisti laiką su draugais ir bendraminčiais.  Žinoma, svarbu nepamiršti saugumo!

Kovo 23 d. Šiūlėnų „Skaitmeninė savaitė 2022“ renginio metu  bibliotekininkė Vanda Lazareva papasakojo, kokie pavojai gali tykoti interneto platybėse, kad stiprus ir sunkiai atspėjamas slaptažodis yra tik viena iš priemonių norint išlikti saugiems kibernetinėje erdvėje. Bibliotekininkė pabrėžė kokios svarbios ir šiuo metu itin aktualios, su skaitmeninio raštingumo spragomis susijusios problemos – dezinformacija, neapykantos kalba  internete. Susitikimo pabaigoje visi susirinkusieji pasitikrino skaitmeninio raštingumo žinias.

Prie visoje Lietuvoje ir Europoje organizuojamos „Skaitmeninė savaitė“  Kovo 24 d. prisijungė Gilūtų filialas. Čia  vyko kaimo bendruomenės susitikimas su policijos pareigūnėmis J. Zenkuviene ir J. Pernaviene.  Pareigūnės papasakojo, kokie pavojai gali tykoti interneto platybėse, kaip nuo jų apsisaugoti. Priminė gyventojams, kaip stiprinti savo budrumą, ką privalu žinoti apie internetą. Papasakojo apie įvykius, kurių metu nukentėjo žmonės, pasidalino garso įrašu, kaip sukčiai įtikinėja skambindami gyventojams. Žmonės dalinosi savo patirtomis situacijomis, uždavė pareigūnėms klausimus. Pareigūnės priminė kaip elgtis, atsidūrus įtarimų keliančioje situacijoje. Papasakojo apie namų stebėjimo priemones, jų veikimą. Viešnios atvyko su dovanomis: atšvaitais, liemenėmis, informaciniais lankstinukais.

Didžiasalio „Ryto” gimnazijos mokiniai su mokytoja Aldona Misiūniene buvo pakviesti į biblioteką „Skaitmeninės savaitės“ metu, kur bibliotekininkė Audronė parodė filmuką apie asmens duomenų saugumą internete. Vėliau vaikai su mokytoja ir bibliotekininke aptarė kas yra tikri ir virtualūs draugai, ko negalima atskleisti virtualiems draugams. Audronė ir Aldona patarė, jei iškilo kokia abejonė bendraujant virtualiai, visada klausti tėvų ar mokytojų.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.