Bibliotekoje pristatyta pretendentė pelnyti Metų knygos nominaciją

Balandžio 22 d. Ignalinos bibliotekoje lankėsi poetas Alvydas Valenta, leidyklos „Slinktys“ vadovas, poetas Juozas Žitkauskas ir rašytoja Gintarė Adomaitytė. Šį kartą Alvydas Valenta pristatė savo poezijos knygą „Prierašai neegzistuojančioms „Iliados“ ir „Odisėjos“ iliustracijoms“. Ši eilėraščių knyga poezijos kategorijoje atrinkta į leidinių, pretenduojančių pelnyti „Metų knygos“ nominaciją, penketuką.

Kalbėdamas apie knygą J. Žitkauskas sakė, kad tai  viena stipriausių bei konceptualiausių poeto knygų. Jų A. Valenta yra išleidęs 9, iš kurių 7 – poezijos. Eilėraščių rinkinyje poetas neatpasakoja garsiųjų Antikos kūrinių, o pateikia šiuolaikiškas variacijas, interpretacijas – tarsi tekstines iliustracijas. Eilėraščiuose galima pastebėti istorinių, kultūrinių kontekstų, bendrų ir antikai, ir mūsų laikmečiui. Knyga buvo pastebėta ir  knygų apžvalgininkų, literatūrologų, įtraukta į Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto mokslininkų kasmet renkamų kūrybiškiausių knygų dvyliktuką.

Rašytoja G. Adomaitytė pastebėjo, kad  šioms variacijoms A. Valentai prireikė 15-os metų. Pats autorius pasakojo, kad eilėraščius-komentarus giesmėms ėmė rašyti apie 2006 metus. Skaitant „Iliadą“ ar „Odisėją“ kažkas įvykdavo, suvirpėdavo ir taip gimdavo variacijos, Poetas sakė, net negalįs paaiškinti, kodėl jaučia poreikį kaskart sugrįžti prie Homero. O pirmas susitikimas su šiuo klasikos kūriniu prasidėjo pakankamai seniai, gal būnant 6–7 metų,  tada nebuvo daug knygų Brailio raštu. Aišku, tuomet buvo daug nesuprantamų dalykų, bet sąlytis su šiuo kūriniu išliko. Iš lietuvių poezijos labiausiai Alvydui Valentai patinka poetai žemininkai – Juozas Kėkštas, Vytautas Mačernis, Henrikas Nagys.

Svečiai, kalbėdami apie knygos struktūrą, pasidžiaugė prof. Naglio Kardelio pabaigos žodžiu, kuris tarsi pagalba skaitančiajam.

Kūrinius iš naujosios poezijos knygos skaitė ir autorius, ir leidėjas Juozas Žitkauskas. Renginio pabaigoje J. Žitkauskas perskaitė ir savo Ignalinoje, VšĮ „Meno bangų“ rezidencijoje, gimusias eiles, parašytas dzūkų tarme.

Visi renginio dalyviai linkėjo autoriui sėkmės „Metų knygos rinkimuose“, kadangi už labiausiai patikusias knygas skaitytojai gali balsuoti iki 2022 m. balandžio 25 d.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.