Bibliotekoje pristatyta naujausia R. Petrausko knyga „Poltava“

Gegužės 16 d. Ignalinos viešojoje bibliotekoje pristatyta ketvirtoji  istoriko, rašytojo Roberto Petrausko knyga „Poltava“. Tai viena karščiausių  2022 m. Vilniaus knygų mugės naujienų.  Nors  susitikimas truko dvi valandas, gausus klausytojų būrys neskubėjo išsiskirstyti.

Jei domitės  XVIII a. istorija, „Poltava“ galėtų būti puiki įžanga. Kaip ir visos Roberto Petrausko knygos, ji parašyta su dideliu užmoju, aistra ir ambicingu pasiryžimu pasakoti istoriją įdomiai ir pagauliai. Ši istorijos pamoka buvo apie tai, kaip suprasti karo žygius ir mūšius. Naujoji autorius knyga, nukelia  į pačią XVIII a. pradžią. Jos kulminacija – 1709 m. įvykęs Poltavos mūšis, bet šis pasakojimas ne tik apie didelį mūšį. Jis apima pirmąją Didžiojo Šiaurės karo (1700–1721 m.) pusę ir supažindina su Europa XVIII a. išvakarėse. Gali būti, kad tai didelio pasakojimo pradžia, taip pat neblogas įvadas tiems, kurie susidomėtų XVIII a. istorija. Knygoje sutinkamas ne tik Rusijos caras Petras I, bet ir Švedijos karalius Karolis XII, taip pat Lenkijos karalius Augustas II. Tai ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorija, su kuria atsiranda bloga nuojauta, pasitvirtinsianti amžiaus pabaigoje. R. Petrauskas, pasitelkdamas interaktyvų žemėlapį, susirinkusiems pasakojo apie tai, kaip formavosi Ukraina, Rusija. Buvo įdomu stebėti kaip bėgant laikui keitėsi užimamų teritorijų plotai, kam ir kodėl jie priklausė, buvo aptarti įdomūs istorijos faktai, autorius pabrėžė, kaip svarbu išmokti istorines pamokas. Tai ir Ukrainos istorija, be kurios neįmanoma suprasti šiuolaikinio Rusijos ir Ukrainos konflikto. R. Petrauskas atskleidė, kad mes su ukrainiečiais esame daugiau broliai ir seserys, nei patys tai žinome. Didelės apimties ir dar niekur kitur neskelbtų faktų bei fotografijų prisotinti Roberto Petrausko darbai verčia lenktis didžiuosius Lietuvos istorikus, kurie nesivaržydami skelbia jį esant pavyzdžiu jaunajai kartai.

 „O dabar užleidžiu vietą knygai, kuri viską papasakos pati. Ji nebe mano. Ji jūsų, Ji jau istorija“, – baigdamas renginį sakė Robertas Petrauskas.

 „Poltava“ jau bibliotekoje, kviečiame skaityti.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.