Susitikimas su kraštiete

Birželio 10-os dienos popietę, Ignalinos viešojoje bibliotekoje vyko susitikimas su kraštiete, orientaliste, turkologe ir vertėja Galina Miškiniene (Aleksandrovič). Galina gimė, augo ir vidurinę mokyklą baigė  Ignalinoje. Studijavo rusų kalbą ir literatūrą Vilniaus universitete, kur apgynė humanitarinių mokslų daktaro disertaciją tema „Seniausieji Lietuvos totorių rankraščiai“. Nuo 1989 m. dirbo Vilniaus universitete Filologijos fakultete ir Vilniaus universiteto Orientalistikos centre. 2007 m. pradėjo dirbti Lietuvių kalbos instituto Vardyno skyriuje. Dabar eina vyriausiosios mokslo darbuotojos pareigas Raštijos paveldo tyrimų centre. Jos dėstomi kursai – Lietuvos totorių raštija, turkų literatūra ir kultūra. Taip pat Galina verčia turkų grožinę literatūrą į lietuvių kalbą.

Susitikimo metu buvo pristatyta knyga „Ivano Laucevičiaus kitabas. Lietuvos totorių kultūros paminklas“. Kitabai – vienas iš svarbesnių rašytinių žanrų, išvertus iš arabų kalbos, reiškia „knyga“. „ Kitabais totoriai vadino ne kiekvieną knygą, o tik didelio formato ir apimties knygas. Kitabai Lietuvos totoriams turėjo didelę kultūrinę ir šviečiamąją reikšmę. Iš jų buvo galima sužinoti apie musulmonų apeigas, tradicijas, susipažinti su populiariais chadisais – padavimais apie pranašą Muchamedą ir jo pirmtakus. Daug vietos juose užimdavo Rytų tautų apysakos, folkloras, kartais biblinės legendos. Kitabai buvo akylai saugomi, o XVI a. net įrašomi į testamentus. Neretai kitabų puslapių pakraščiuose atsirasdavo vertingų asmeninių įrašų apie kelionių įspūdžius, svarbius šeimos įvykius bei kitų įrašų, liudijančių tų laikų gyvenimą“ – sakė Galina Miškinienė.

Taip pat Galina Miškinienė pasidžiaugė, kad jau baigia sudaryti „Ivano Laucevičiaus kitabas. Lietuvos totorių kultūros paminklas“ knygą anglų kalba. Kuri bus išleista artimiausiu metu.

Renginio pabaigoje visų laukė maloni staigmena. Buvo atliktas dervišo šokis Sema. Kurį atliko Vytautas Miškinis.

O šio šokio esmė – ilgai sukantis apie savo ašį įeiti į transo būseną. Besisukančių dervišų šokis yra vadinamas Sema. Jis simbolizuoja mistinę vidinę žmogaus kelionę link tobulybės, atsisakant savo ego. Tokia šokio meditacija yra naudojama ugdyti dervišų sąmoningumą Sema rituale kiekvienas judesys, garsas, daiktas ar aprangos detalė turi savo prasmę.

Susitikimas su Galina Miškiniene prabėgo nejučia. Buvo pasakyta daug gražių žodžių, palinkėjimų. Tatjana Markėvič,  buvusi Galinos mokytoja ir auklėtoja, prisiminė mokyklinius metus kai mokė Galiną. Buvo vartoma Kitabo knyga.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.