Socialinių tinklų grimasos: ne tik esate sekami, bet ir kiekvieną akimirką rizikuojate

Nuotrauka straipsnio autorės

Lina RAGINYTĖ

Jei norime būti „ant bangos“, esame priversti vienaip ar kitaip nuolat būti „veiksme“, t. y., dalyvauti socialinių tinklų kuriamame gyvenime. Nemažos įvairaus amžiaus ignaliniečių grupės aktyviai sukasi socialiniame tinkle facebook. Dalinasi nuomonėmis, nuveiktais darbais, pasiekimais, atradimais, pražydusiomis gėlėmis, vakarėliais, kelionėmis, o labai norėdami galime sužinoti, net ir kas ir kur pusryčiavo čia ir dabar. Iš vienos pusės tai tarsi ir visai smagu, o iš kitos pusės – ten, kur iš pirmo žvilgsnio smagu ir smalsu, tyko didžiausi pavojai ir nemalonumai. Ignaliniečiai turi jau ir labai liūdnos patirties su „pasižaidimais“ facebooke, todėl Ignalinos viešosios bibliotekos bibliotekininkė Irena Balachovičienė pakvietė kraštiečius į renginį, kurio metu IT specialistas Karolis Tarutis pateikė pagrindines naudojimosi facebooku taisykles, idant kiek įmanoma apsisaugotume.

Pirmiausiai Karolis Tarutis paaiškino, kad turime suvokti, jog tiek kalbėdami telefonais (visi pokalbiai klausomi), tiek naršydami internete, tiek dalyvaudami socialiniuose tinkluose esame nuolat sekami. Kiekvieną mūsų pasakytą ar parašytą žodį pirmiausiai analizuoja dirbtinis intelektas pagal tam tikrus algoritmus. Priežastys sekimo – labai įvairios. Net pats socialinio tinklo facebook  įkūrėjas, pasak K. Taručio, tiksliai negalėjo įvardinti, kokiais tikslais naudojama visa duomenų bazė apie mus. Vienas iš paprasčiausių dalykų – reklama. Pagal žmonių ištartus žodžius, paieškoje naudojamas frazes, „patiktukus“, komentarus, susirašinėjus programėlėje „Messenger“ nustatoma apie žmonių pomėgius, polinkius, įpročius ir panašiai, tada jungiama į bendras sistemas ir dėliojama kokia produkcija, kokie pasiūla turi būti nukreipta ir panašiai. Paprastas pavyzdys, sako K. Tarutis, jūs su draugu telefonu pakalbėjote apie naujų baldų pirkimą. Netrukus jau internetas jau jūsų naršomuose languose ims mesti reklamą būtent apie naujus baldus, o ne šiaip kokią nors atsitiktinę informaciją.

Susitikimo metu buvo apžvelgti saugios paskyros nustatymai. Pasak IT specialisto, kuo mažiau skelbti viešai informacijos ir kiek įmanoma riboti priėjimą prie jos. Nustatymuose geriausia visur riboti prieinamumą pasirenkant nustatymą „draugai“ arba bent jau „draugų draugai“ ir, žinoma, rinktis atsakingai draugus. Sukčiams ar piktiems žmogeliams prieigą prie jūsų paskyros, t. y. esant draugams, galima ne tik nuskaityti informaciją apie jus ir tuo pasinaudoti įtraukiant į įvairias machinacijas, bet ir atsiuntus tam tikrą nuorodą paleisti į jūsų įrenginį (kompiuterį) ne tik kenkėjiškas programas, kurios užtreš jūsų kompiuterį, seks jus nuolat kalbant namuose, stebės per jūsų vaizdo kamerą, bet ir nuskaitys visus jūsų slaptažodžius ir gaus priėjimą prie banko sąskaitų.

Daugelis ignaliniečių buvo „pažymėti“ ties nuoroda apie Arvydo Sabonio praturtėjimo aplinkybes ir finansavimo modelį. Atidariusieji ją turėjo pasekmių. Tokios ir panašios nuorodos su nelogiškais adresais, kuriuos pravartu pasitikrinti, prieš atidarant kokią nors nuorodą, yra vienos pavojingesnių. Internete daug daugiau pavojų, nei numanome.

Dažnai pradėję naudotis internetu ar socialiniu tinklu, žmonės rūpinasi tik kaip pasidalinti, kaip pasikeisti profilio nuotrauką ar parašyti komentarą, o apie savo saugumą net negalvoja.

IT specialistas K. Tarutis kiekvieną asmeniškai pakonsultavo, atsakė į rūpimus klausimus ir patarė atidžiai stebėti kiekvieną informaciją. Kad ir kaip nuskambės nemadingai, bet nieko nėra geriau už patikimą popierinį laikraštį, kuriame atsakoma už pateiktą informaciją, kai tuo tarpu interneto platybėse rašo kas ką nori ir realiai beveik už nieką neatsako, be to, iš laikraščio niekas jūsų neseks ir jūsų duomenų nesisavins.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.