Pagyvenusių žmonių mėnuo

Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka, spalio 1-ąją paminėjusi Pagyvenusių žmonių dieną, visą šį mėnesį skiria senjorams ir kviečia juos susitikti, bendrauti, pažinti. Spalio 18 dieną bibliotekoje savo veiklas pristatė dvi įdomios viešnios – savo žiniomis ir patirtimi pasidalijusi žinoma Ignalinos krašto žolininkė, biologė Jūratė Pušinskienė ir mažiau žinoma, bibliotekos atrasta ir populiarinama menininkė Audronė Verbickienė, kuriai dėkota už žydinčių ir šviesių gamtos paveikslų parodą, apkeliavusią kai kurias rajono kaimų bibliotekas ir eksponuojamą Ignalinoje.

Alytaus rajone Slabadėlės kaime gimusi ir Dauguose vidurinę mokyklą baigusi Aldona pasakojo, kad jos širdyje nuo vaikystės gyveno potraukis prie medicinos ir dailės, tačiau ji visgi nusprendė pasirinkti praktiškesnį kelią ir įstojo į Kauno P. Mažylio medicinos mokyklą. Tikėjosi turėti žmonėms reikalingą profesiją. Po mokslų Aldona dirbo felčere gimtajame krašte, nuo 1980 m., kai su vyru atvyko gyventi į Ignaliną, – Antalksnės ir Linkmenų medicinos punktuose. Darbas jai patiko ir tokio pasirinkimo moteris niekada nesigailėjo. O piešė ji dar mokykloje, bet vėliau šeima, buitis, ūkio darbai neleido skirti laiko pomėgiui. Betgi kūrybinė ugnelė neužgeso,  po truputėlį, nedrąsiai ji vis ryškiau žiebėsi, ir kai gyvenimas tapo ramesnis, tiesiog sužydėjo gėlių žiedais, išsiliejo peizažais. 2001 m. surengta nedidelė Aldonos paveikslų parodėlė Antalksnės, po kelių metų – Linkmenų bibliotekose. Žmonės ėjo, žiūrėjo, gyrė. Bet Aldona daugiau ir nesirodė, paveikslai puošė tik jos namų sienas. Aldona sakė esanti labai dėkinga bibliotekos direktorei Loretai Aleknienei, kad ją vis skatino eiti į žmones, rodyti savo darbus. Parodos ,,Gyvenimas gamtos apsuptyje“ autorė bibliotekai su padėka dovanojo gražų paveikslą, o direktorė jai dėkojo už skleidžiamą šviesą, linkėjo dar daug parodų. Autorę taip pat pasveikino ir Grybėnų, Kazitiškio bei Meikštų, Rimšės bibliotekininkės Dalia Koršul ir Jolanta Žuromskienė. 

Prie Aldonos paveikslų labai tiko žolininkės Jūratės Pušinskienės suskintos rudeninės puokštės ir jos pasakojimai apie augalus, kurių kiekvienas yra vaistas, tik reikia žinoti, kur ir kaip jį panaudoti. Jūratė gamina žolelių ir jų mišinių arbatas, medžių pumpurų sirupus, maistažoles žaliesiems kokteiliams. Ji sakė, kad gydomuosiuose mišiniuose gali būti net 20 ir daugiau skirtingų žolelių ir visos jos dedamos tam tikromis proporcijomis. Kita jos produkcijos dalis – natūrali veido ir kūno kosmetika, hidrolatai.  Jūratės gaminiai  turi Aukštaitijos nacionalinio parko produkto ženklą.

Vilniaus universitete baigusi biologijos studijas, moteris dirbo mokslinį darbą, vėliau vadovavo ligoninės laboratorijai. Atlikdama tyrimus ji vis svajojo sukurti savo gamtos laboratoriją. Svajonė išsipildė. ,,Aplink mus – vien tik vaistai, kiek jų suminam po kojomis. Augalinės medžiagos labai svarbios mūsų ląstelėms, nes jos nekeičia ląstelės struktūros, teikia energijos, daro ilgalaikį darbą, ypač tinka vaikams, seneliams…“,– pasakojo biologė. Vėliau ji pristatė 30 pagrindinių savo mišiniuose naudojamų augalų, tarp kurių buvo ir visiems gerai žinomų, ir mažiau girdėtų. Apie kiekvieną jų žolininkė gali pasakoti ir pasakoti. J. Pušinskienė ir pati vis domisi, skaito, tobulina žinias, bendrauja su garsiausiais vaistininkais žolininkais. Moteris visus kvietė džiaugtis gamta, augalais, sugebėti pastebėti jų grožį ne tik pavasarį, vasarą, bet ir vėlų rudenį. 

parengė Lina Kovalevskienė,

vyr. specialistė ryšiams su visuomene

tel. (8 386) 51824, mob. 8 656 70424

el. p. lina.kovalevskiene@ignalina.lt

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.