Paminėta Tarptautinė baltosios lazdelės diena

Kasmet spalio 15 d. minima Tarptautinė baltosios lazdelės diena, skirta atkreipti visuomenės dėmesį į regėjimo negalią turinčių žmonių problemas, informuoti  apie regos sutrikimo priežastis ir pagerbti šių žmonių pasiekimus. Baltoji lazdelė yra viena svarbiausių regos  negalią turinčių žmonių priemonių, kuri suteikia savarankiškumo ir judėjimo laisvės. Tai – regos negalią turinčių žmonių simbolis.

Paminėti baltosios lazdelės dieną spalio 14 d. į Ignalinos rajono savivaldybės viešąją biblioteką rinkosi lankytojai, turintys regos negalią, jų draugai, artimieji.  Smuiko melodija renginį pradėjo ilgametis bibliotekos lankytojas Justinas Bečialis. Jis grojo kartu su savo mokytoju Raimundu Jasiulioniu. Popietę tęsė  Lietuvos aklųjų bibliotekos Panevėžio filialo atstovė regionams vyr. bibliotekininkė Asta Kregždė su edukacija „Išmok rašyti Brailio raštu“. Edukacijos metu dalyviai prisilietė prie nereginčio žmogaus pasaulio – vartė Brailio rašto abėcėlę, išbandė lentelę ir grifelį, perprato baltosios lazdelės paskirtį ir kt. Ignalinos bibliotekoje Brailio raštu skaito tik du skaitytojai, todėl norėjosi, kad ir kiti  renginio dalyviai susipažintų su šio rašto subtilybėmis. Aklųjų raštas – iškilaus kontūro arba iškilių taškų abėcėlė. Šie žmonės skaito čiuopdami pirštais, rašo įspausdami specialiu rašikliu ar aklųjų rašomąja mašinėle specialiame popieriuje. Brailio rašto raidės arba skaitmens elementas susideda iš šešių taškų, išdėstytų tinklelyje. Skaityti Brailio raštu nesunkiai gali išmokti ir regintysis. Edukacijos dalyviai noriai uždavinėjo klausimus apie Brailio raštą,  kitas regos negalią turinčių žmonių  naudojamas priemones. Susitikimo pabaigoje bibliotekos literatų klubo „Lelija“ narė Olga Paukštienė susirikusiems dovanojo keletą jautrių dainų.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.