Kaip sumaniai naudotis medijomis

Kaip sumaniai naudotis medijomis

propaganda

Lietuvos viešosios bibliotekos su Lietuvos nacionaline UNESCO komisija spalio 24–31 d. pirmą kartą rengia Pasaulinę medijų ir informacinio raštingumo MIR savaitę, organizuoja virtualias diskusijas ir renginius. Jų tikslas – padėti suprasti medijų ir informacinio raštingumo svarbą ir reikšmę mūsų visų gyvenime, paskatinti pasitikrinti savo MIR žinias, elgesį, gilinti raštingumą.

Šių laikų visuomenei būtina ugdyti informacinį ir medijų raštingumą vertinant gaunamą informaciją, nes mus pasiekianti informacija nebūtinai patikima. Kaip ją vertinti, kokia yra naujienų psichologija, ar egzistuoja „laisva žiniasklaida“, ar galime pasitikėti naujienomis šių dienų „informaciniame chaose“, kaip būti informuotam patikimai? Šios temos atskleidžiamos bibliotekininkų rekomenduojamų knygų sąraše, kurias rasite mūsų bibliotekoje arba galite skaityti internete.

Rob Brotherton.  Bad news : why we fall for fake news

Autorius gilinasi į naujienų psichologiją, apžvelgdamas, kaip naujausi tyrimai gali padėti orientuotis šiame tiesos paieškų pasaulyje. Knyga atsako į vieną didžiausių amžiaus klausimų: kaip mes visi galime būti protingesni naujienų vartotojai?

Kalinga Seneviratne. Myth of ‘free media’ and fake news in the post – truth era

Knyga atskleidžia „netikrų naujienų“ isterijos istoriją ir „laisvos žiniasklaidos“ mitą potiesos pasaulio santvarkoje, pradedant nuo klausimo, ar tikrai buvo „tiesos“ era. Nagrinėjama, kaip žiniasklaida kovoja dėl aktualumo interneto amžiuje. Analizuojama, kaip per didelis žiniasklaidos komercializavimas ir naujienų pavertimas prekėmis pakeitė žurnalistiką visame pasaulyje.

Alan Rusbridger. News and how to use it : what to believe in a fake news world

Viskas gyvenime remiasi faktais. Visuomenė, kuri nežino, kas yra tiesa, negali egzistuoti. Be faktų negali būti vyriausybės ar įstatymo, mokslas ignoruojamas. Pasitikėjimas išgaruoja. Visur žmonės jaučiasi vis labiau susvetimėję nuo naujienų ir jas skelbiančių žmonių bei nepasitiki jomis. Atrodo, nebežinome, kaip ir kuo tikėti. Išgyvename „informacinio chaoso“ krizę. Ši knyga – šio gluminančio amžiaus žodynėlis. Nuo dirbtinio intelekto iki robotų, nuo klimato krizės iki netikrų naujienų, nuo „klikų“ iki trolių – čia yra galutinis vartotojo vadovas, kaip būti informuotam ir atskirti tiesą.

VISATEKSTĖS LAISVOS PRIEIGOS KNYGOS INTERNETE

Rimvydas Laužikas, Darius Jokubaitis, Tadas Žižiūnas, Tadas. Skaitmeninių technologijų raštingumas, medijų turinio kritiškumas ir saugumas internete

Knygoje pristatoma propagandos teorija, aiškinama, kaip netapti informacijos manipuliavimo aukomis, kaip atsirinkti ir vertinti skirtingais kanalais pasiekiančią informaciją bei nustatyti informacijos šaltinio patikimumą. 

Vaiva Šalaševičiūtė. Netikrų naujienų atpažinimo metodika

Visuomenei privalu žinoti, jog skelbiama informacija nebūtinai yra patikima ir kokybiška, būtina ugdyti visuomenės informacinį ir medijų raštingumą, bei kritinį mąstymą pasirenkant ir vertinant informacijos patikimumą. Kova su dezinformacija ir netikromis naujienomis turi būti kompleksiška, tai reiškia, kad su neteisinga informacija turi kovoti ne tik valstybinės organizacijos bei žiniasklaida, bet ir savarankiški piliečiai, naudodami praktinę netikrų naujienų atpažinimo metodiką ir melagingos informacijos
identifikavimo priemones.

Modesta Gaučaitė. Informacinis karas: kaip išsipainioti iš netikrų naujienų tinklo. lrt.lt

Žmonės padėtį vertina pagal turimą informaciją. Specialistai vienbalsiu tikina – jei turima informacija yra klaidinga, tai ir situacijos vertinimas yra iškreiptas, o priimami sprendimai nėra teisingi. Pasak jų, tai yra didžiausia netikrų naujienų žala, nepriklausomai nuo to, ar melagingos žinios kuriamos šalies viduje, ar ateina iš išorės.

Gabriele Siegert, M. Bjørn Rimscha, Stephanie Grubenmann. Commercial Communication in the Digital Age: Information or Disinformation?

Knyga, skirta informacinio teisingumo temai, kelia klausimą, ar informacija turi būti prieinama visur ir visiems. Turinyje šios temos: reklamos kritika, informacija ir dezinformacija, komercinės informacijos apdorojimas skaitmeninėje aplinkoje, prekybos praktika ir vartotojų dezinformacija; dezinformacija per Žaliąją reklamą, teisiniai ir etiniai informacijos apie vartotoją rinkimo ir naudojimo aspektai ir t.t.

Serena Giusti, Elisa Piras. Democracy and Fake News: Information Manipulation and Post-Truth Politics

Šioje knygoje nagrinėjami iššūkiai, kuriuos dezinformacija ir netikros naujienos kelia demokratijai iš daugiadalykės perspektyvos. Autoriai analizuoja ir interpretuoja, kaip technologijų ir socialinių tinklų naudojimas laipsniškai keičia informacinę visumą, griauna kai kuriuos demokratijos ramsčius.

Jesper Strömbäck et al. Knowledge Resistance in High-Choice Information Environments

Turinyje šios temos: atsparumas visokeriopai informacijai, kas yra atsparumas žinioms, dezinformacija ir netikros naujienos, neinformuotas ar dezinformuotas, koncepcijos apžvalga.

LAISVOS PRIEIGOS VISATEKSČIAI STRAIPSNIAI

Modesta Gaučaitė. Informacinis karas: kaip išsipainioti iš netikrų naujienų tinklo. lrt.lt

Toni G. L. A. van der Meer & Michael Hameleers (2022) I Knew It, the World is Falling Apart! Combatting a Confirmatory Negativity Bias in Audiences’ News Selection Through News Media Literacy Interventions

Giselle Rampersad, Turki Althiyabi. Fake news: Acceptance by demographics and culture on social media, Journal of Information

Alyt Damstra, Hajo G. Boomgaarden, Elena Broda, Elina Lindgren, Jesper Strömbäck, Yariv Tsfati, Rens Vliegenthart. What Does Fake Look Like? A Review of the Literature on Intentional Deception in the News and on Social Media

Parengė Gitana Užkurėlienė,
Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.