Šiaurės šalių literatūros savaitės renginiai Ignalinos bibliotekose

Kaip įprasta, Šiaurės šalių literatūros savaitė rengiama lapkritį, tamsiausiu metų laiku. Pagrindinė savaitės idėja yra labai paprasta: prie žvakių šviesos visiems kartu susibūrus skaityti knygą. Šių metų Šiaurės šalių literatūros savaitė kvietė skaityti apie Šiaurės šalių gamtą. Meilė ir pagarba gamtai yra giliai persismelkusi Šiaurės šalių kultūroje ir užima svarbią vietą literatūros ir pasakojimų tradicijose. Šiaurietiška gamta byloja apie įvairovę ir turtingumą atšiauriame Žemės lopinėlyje. Per pandemiją netekę galimybės keliauti į pamėgtus tropinius paplūdimius visi ėmė labiau domėtis savo kraštais – ugnikalniais vakaruose, ledynais šiaurėje, geltonai švytinčiais rapsų laukais pietuose ir tūkstančiais ežerų rytuose. Žmogaus ryšys su gamta yra pagrindinės šių metų skaitymams atrinktų knygų temos.

Prie Šiaurės šalių savaitės renginių šiais metais prisijungė Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos skaitytojų klubas „Tarp eilučių“. Jaukioje bibliotekos aplinkoje, prietemoje, Klubo narės „Sutemų valandos“ metu  skaitė rekomenduotas ištraukas iš Patrik Svensson knygos „Apie ungurius ir žmones. Mįslingiausios žuvies istorija“. Patrik Svensson  yra meno ir kultūros žurnalistas, rašytojas. „Apie ungurius ir žmones“ yra jo pirmoji knyga, už kurią 2019 m. jis apdovanotas Švedijos literatūros prizu – Augusto premija. Savo knygoje autorius  pasakoja apie tai, kaip dar būdamas vaikas iš tėvo išmoko žvejoti ungurius. Knygoje, Patrik Svensson,  grįžta į savo vaikystės namus. Renginio dalyves sužavėjo aprašyti gamtos vaizdai, kurie tarsi iškildavo akyse, sujaudino glaudus vaiko ir tėvo tarpusavio ryšys, jų požiūris į ungurių gaudymo subtilybes.

Į Ignalinos bibliotekoje organizuotus ryto skaitymus vaikams „Auštant“ atėjo Ignalinos Č. Kudabos gimnazijos 4 a klasės mokiniai. Atradimų erdvėje, apšviestoje sensorinės įrangos, vaikai pasinėrė į Šiaurės šalių atmosferą. Sužinojo apie šiaurės šalių literatūros savaitę,  buvo supažindinti su Šiaurės šalių populiariausiais autoriais ir jų knygomis. Vaikai pasišviesdami žibintuvėliais skaitė paveikslėlių knygą „Jei sutiktum lokį“, knygos teksto autoriai Martin Glaz Serup iš Danijos ir Malin Kivelä iš Suomijos, o iliustracijas kūrė Lina Bondestam iš Suomijos. Knygelė pilna humoro ir nagrinėja klausimą, ką reikėtų daryti sutikus lokį. Vėliau ketvirtokai atsakinėjo į bibliotekininkės klausimus,  buvo pakviesti dalyvauti Kahoot viktorinoje šių metų Šiaurės literatūros savaitės tema „Gamta Šiaurėje“. Vyko įnirtinga kova ir, žinoma, laimėjo draugystė.

Didžiasalio bibliotekoje Šiaurės šalių literatūros savaitei skirti du renginiai. Anksti ryte, auštant, į biblioteką susirinko ketvirtokai. Čia Jų jau laukė bibliotekininkė Audronė uždegusi žvakes, uždengusi langus ir išjungusi šviesas. Kiek vėliau, į biblioteką atskubėjo trečiokai. Abi klases atlydėjo mokytoja Aldona Misiūnienė. Vaikai su bibliotekininke ir mokytoja skaitė knygą „Jei sutiktum lokį”. Vėliau dalyvavo viktorinoje.  Teisingai atsakiusieji gavo prizus.

Šiaurės šalių literatūros savaitės skaitymams Dūkšto bibliotekoje pasirinkta Islandų rašytojo  Jon Svensson knyga „Nonis“. Rašytojas gimė 1857 metais Medruveline, Šiaurės Islandijoje. Eidamas tryliktus metus išplaukė į Daniją. Mokėsi Kopenhagoje, Prancūzijoje. Knyga „Nonis“ išgarsino J. Svenssoną kaip rašytoją. Šios knygos pratarmėje autorius rašė: „Stebiuosi, jog kai kas mano, kad „Nonis“ yra romanas, kur vaizduojami tik išgalvoti nuotykiai. Iš tikrųjų: Nonis yra mano vaikiškas vardas ir knygoje aš pasakoju tikrus, neišgalvotus savo vaikystės nuotykius“. Perskaityta knygos pastraipa „Kova su meškomis“.  Tai  mažo berniuko Nonio ir laivo įgulos susidūrimas su plėšriomis meškomis.  Plėtojant meškų temą pasirinkta edukacija „meškiškas dekupažas“, susmulkinto  popieriaus  skiautėmis dekoruoti paveikslėliai.  Renginyje dalyvavo Dūkšto mokyklos 2–4 klasių mokiniai ir auklėtoja Gražina Sobčikienė.

Dietkauščiznos bibliotekoje vykusiuose skaitymuose suaugusiems „Sutemų valanda“ dalyvavo skaitytojų klubas „Skaityk, dalinkis…“. Susirinkusieji skaitė knygos Patrik Svensson  „Apie ungurius ir žmones. Mįslingiausios pasaulio žuvies istorija“ skaitymams siūlomą ištrauką – pasakojimą  apie ant išnykimo ribos esančią rūšį, žmogaus būties, tėvo ir sūnaus ryšį. Po skaitymu visi vaišinosi Vandos orkaitėje iškeptu pagal švedišką receptą  blynu ir Sandros  lietuviškais  skryliais su slyviene.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.