Ignalinos pasakos keliauja per Lietuvą

Lapkričio 23-ąją Ignalinos viešosios bibliotekos didžiojoje salėje vos sutilpo visi atėję į knygos ,,Ignalinos pasakos“ pristatymo renginį. Daugiausia buvo mokinių – ir tą knygą skaičiusiųjų, ir pagal jos pasakas piešinius kūrybingai piešusių.

Renginys pradėtas ir užbaigtas pasakiška mokytojos Virginijos Stuglienės ir jos mokinių smuikų muzika, o su mažais ir dideliais smagiai bendravo knygos idėjos ir dviejų jos pasakų autorė, Ignalinoje gyvenanti rašytoja Gintarė Adomaitytė. Kaip sekėsi kurti pasaką ,,Apie žmones, kurie yra ežerai“ prisiminė į svečius atvykusi rašytoja Rasa Milerytė. Vėliau visi pakviesti apžiūrėti Ignalinos rajono švietimo ir sporto paslaugų centro Dailės studijos vaikų ir mokytojos Nijolės Trinkūnienės parengtą piešinių parodėlę.

Pasakų knyga, kuri tapo šviesiu Ignalinos kultūriniu įvykiu, pasidžiaugė Savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėja Gražina Mackonienė. Ji dėkojo knygos sumanytojams, autoriams, parodos kūrėjams ir savivaldybės dovanėles įteikė rašytojoms bei Dailės studijos vadovei.

,,Ignalinos pasakos“ – tai Ignalinos krašto kultūrinį gyvenimą profesionaliais akcentais nuolat papildančios VšĮ „Meno bangos“ pernai organizuotos rezidencijos rezultatas. Nedidelė knygelė jau spėjo pabuvoti įvairiose Lietuvos vietose, net Vilniuje ir Kaune ji buvo pristatyta ir šiltai sutikta.  Kaip sakė pasakas ir jų kūrėjus nuo vaikystės mylinti Gintarė, praeitais metais ,,Saulėtekio“ sodybos rudeniu jau dvelkiančioje gražioje aplinkoje pasakas kūrė 8 rezidencijoje dalyvavę rašytojai. Jie taip pat  aplankė gražiausias Ignalinos krašto vietas, daug bendravo, vakarojo, dalijosi savo jausmais ir įžvalgomis. Tuomet sklandė  visiško atsipalaidavimo ir meniškumo dvasia.

Dešimt pasakų sukūrė Daina Opolskaitė, Daiva Molytė-Lukauskienė, Darius Rekis, Ilona Ežerinytė, Nijolė Kepenienė, Rasa Milerytė, Virgis Šidlauskas, Ona Jautakė ir pati Gintarė Adomaitytė. Taip gimė nedidukė, labai miela knygelė, kurią papuošė puikios Daivos Molytės-Lukauskienės iliustracijos.  ,,Meno bangų“ projektą parėmė Lietuvos kultūros taryba, dalinę paramą knygai išleisti skyrė ir Ignalinos rajono savivaldybė. 

Na, o pasakose įamžinti paslaptingi Ignalinos Šiekščio, Ilgio, Gavio ir jo jaunesnio brolio Gavaičio ežerai, legendinis Vilkakalnis ir čia vilką sutikęs Ignas, senoji Smėlio gatvė, garsioji Palūšė su Lūšių ežeru, Meironys su gražiąja Meiros upelė, netgi ežeru plaukianti Sekminių vainiku pasidabinusi karvė… O kokie įdomūs rašytojų sukurti personažai! Tai ir smagus Saulėtekio sodybos bildukas Budis, ir mergaitės Smiltė bei Ignė, ir vis piktai sau po nosim burbantis Ignalinos geležinkelio stoties iešmininkas Šokliukas… O kur dar knygos puslapiuose sušmėžuojantys velniukai, laumės, protingosios varnos… Kiekvienas kūrėjas savaip pamatė ignaliniečiams pažįstamas vietas, interpretavo liaudies pasakojimus, pajuto Ignalinos dvasią ir visa tai meniškai perteikė savo pasakoje.

Pristatymo renginyje Gintarė Adomaitytė dovanojo knygas visiems,  teisingai atsakiusiems į jos klausimus apie pasakas kūrusius rašytojus. Po knygą gavo ir 10 išrinktų parodos autorių, kurių piešiniai pasirodė meniškiausiai perteikę pasakų pasaulį. Apie tai, kaip vaikams sekėsi piešti, pasakojo Dailės studijos vadovė Nijolė Trinkūnienė. ,,Tai buvo gražus papildomas darbelis, linksmas nuotykis. Mes taip smagiai su vaikais skaitėme, diskutavome, ypač mažieji noriai kūrė iliustracijas…“,– sakė mokytoja. Parodėlėje eksponuojami 68 piešiniai. Pagal pasakas piešė 33  Dailės studijos mokinukai, viena mergaitė pateikė 4 menines fotografijas. Darbeliai išties saviti, įdomūs, išreiškiantys meilę savo kraštui, jo gamtai, kultūrai.

,,Noras išsipildė. Linkime malonaus, atlaidaus skaitymo. Ir, žinoma, kviečiame aplankyti visas čia aprašytąsias vietas. Juk būtina įsitikinti, kad tai, ką mes sukūrėme, turi dar stipresnį ar gležnesnį, o vis dėlto – realų pamatą…“,– knygos pratarmėje rašo jos sudarytoja G. Adomaitytė. Na, o kitąmet rašytoja galbūt vėl suburs pasakų rašytojus ir kuo plačiau paskleis jų kūrybą Ignalinos krašte. Juk pasakos yra nemirtingos ir skaityti jas gali ne tik vaikai, o štai sukurti – tik labai jautrios ir atviros dvasios žmonės. O temų pasakoms Ignalinos krašte, kaip minėta, tikrai atsiras.

parengė Lina Kovalevskienė,
vyr. specialistė ryšiams su visuomene
tel. (8 386) 51824, mob. 8 656 70424
el. p. lina.kovalevskiene@ignalina.lt

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.