Pasakų terapija Ignalinos, Utenos, Anykščių, Molėtų, Zarasų bibliotekose

Šią vasarą  startavęs Ignalinos viešosios bibliotekos projektas „Pasakų terapija“ žiemos pradžioje pasiekė finišą. Jo pagrindinis tikslas – pasitelkiant pasakų terapiją ugdyti harmoningas vaikų asmenybes.

Pasaka – tai ypatinga bendravimo kalba, pažinimo metodas, informacijos apie gyvenimą ir žmogų saugykla. Ji tarsi kelrodė vaikų augimo etapuose, mokanti atjautos,  koreguojanti elgesį, mažinanti psichologines problemas, stresą, greitai padedanti suvokti priežasties–pasekmės ryšį.

Projekte „Pasakų terapija“ profesionalūs meno atstovai sukūrė 3 terapinių pasakų edukacines programas. Į projektą buvo įtraukti 5–10 metų vaikai iš Ignalinos, Utenos, Anykščių, Molėtų, Zarasų rajonų, kurie pamatė šias programas. Zarasų ir Ignalinos vaikai matė spektaklį „Kartą Ūdriuose“, Utenos, Molėtų ir Ignalinos vaikai matė spektaklį „Akmenėlis“, Anykščių ir Ignalinos vaikai matė spektaklį „Kelionė į pasaulio kraštą“.

Spektakliuose per pasakojamą istoriją atkreipiamas dėmesys į aktualias šių dienų temas, tokias kaip: kitokia išvaizda, meilė ir užuojauta, empatija, atskirtis ir patyčios. Vaikai  personažų padedami  susidūrė su  augimo ir gyvenimo iššūkiais. Pasirodymo metu patys tapdavo ir pagrindiniais, ir pagalbiniais personažais, kūrė garsines atmosferas, žaidė aktyvius žaidimus ir visi kartu padėjo personažams pasiekti tikslus.

Dar vieną didžiulę projekto dovaną gavo Utenos regiono bibliotekininkės dirbančioms su vaikais. Psichologė Viktorija Grigorjeva dalinosi patirtimi, žiniomis, kas yra pasakų terapija, kokie yra metodai ir kaip juos taikyti savo darbe seminare „Pasakų terapija – prasmingas pasakų pasaulis“. Įkvėptos profesionalių aktorių pasektų terapinių pasakų, įdomių mokymų, bibliotekos darbuotojos Ignalinos, Utenos, Anykščių, Molėtų, Zarasų bibliotekose visą lapkričio mėnesį organizavo vaikų skaitymo skatinimo akciją „Aš turiu tave, Tu turi mane“. Vaikai skaitė knygas, rašė laiškus bičiuliškos bibliotekos lankytojams, juose pasakojo apie save, draugus, piešė mėgstamiausius knygų personažus. Laiškus siuntė vieni kitiems tarsi sustabdydami laiką ir emocijas. Laiškus rašė ir skaitė apie 500 Utenos regiono vaikų. Gražūs ir originalūs vaikų laiškai puošia bibliotekų sienas ir džiugina lankytojus.

Tikimės ir viliamės, kad projekto „Pasakų terapija“ metu Utenos regiono vaikai, bibliotekų lankytojai, darbuotojai, projekto partneriai turėjo pasakišką laiką.

Projektas „Pasakų terapija“ dalinai finansuojamas iš Lietuvos kultūros tarybos lėšų.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.