Kaip M ir M keitė meno istoriją

Gruodžio 14 d. Ignalinos biblioteka pakvietė į popietę „Kaip M ir M keitė meno istoriją“. Renginys buvo skirtas Jono Meko 100-mečiui. Susirinkusiems buvo pristatytas Jonas Mekas kaip avangardinio kino tėvas, poetas ir vienas žymiausių XX amžiaus lietuvių menininkų bei jo draugas Jurgis Mačiūnas Fluxus judėjimo įkūrėjas. Renginį moderavo dailės mokytoja Audronė Čeponienė.

J. Mekas gimė ir augo Lietuvoje (Semeniškės, Biržai). Iš Lietuvos išvyko būdamas 2ejų metų. Ne vienam jis tapo mokytoju ar kelrode žvaigžde. Bendravęs ir kūręs su tokiomis garsenybėmis kaip Andy Warholas, Johnas Lenonas, Yoko Ono, Salvadoras Dali, Jurgiu Mačiūnu ir kt. Jo filmai pelnė aukštų apdovanojimų tarptautiniuose festivaliuose. Juo žavisi ir gerbia Niujorko ir pasaulio menininkai, muziejų kuratoriai, kritikai. 2003 m. Jono Meko nuopelnai buvo įvertinti Lietuvos valstybiniu apdovanojimu – jam buvo įteiktas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didysis kryžius (už Lietuvos vardo garsinimą, puoselėjant ir plėtojant tarpvalstybinius santykius), 1995 m. už kino dienoraščius (1949–1994) buvo įteikta Lietuvos Nacionalinė kultūros ir meno premija. 1997 m. jam įteiktos VDU garbės daktaro regalijos.

Jonas Mekas: jo paprastumas, menas, ištartas ar parašytas žodis nepalieka abejingų.  „Mane dažnai pavadina kasdienybės poetu. Gyvenimas pilnas poezijos. Aš tik užfiksuoju tuos gabaliukus, kurie praeina nepastebėti, ir juose atrandu stebuklų. Kažkam reikia dramų, rimtų sukrėtimų ir įvykių. Tačiau gražiausi momentai mūsų gyvenimuose dažniausiai yra labai subtilūs ir nepastebimi. A, pasaulis yra pilnas stebuklų. Aš pats tai jau tikiu stebuklais. Stebuklinga, kad esu gyvas ir vaikštau šia žeme ir kvėpuoju oru, ir žiūriu į medžius ir gėles, ir kalbuosi su žmonėmis, ir skaitau Kazio Binkio „Eilėraščius“ – stebuklingą knygą.”

Kai kalbama apie J. Meką, neatsiejamas ir Jurgis Mačiūnas. Jo darbai, idėjos ir konkreti veikla paskatino konceptualiojo meno atsiradimą. 1961-aisiais AG galerijoje Niujorke Jurgis Mačiūnas surengė pirmąjį renginį, kurį oficialiai pavadino FLUXUS – lotynišku žodžiu, reiškiančiu tekėjimą. FLUXUS judėjimas subūrė pasaulyje žinomus menininkus: Yoko Ono, Andy Warholą, Namą June Paiką, AY-O, George’ą Brechtą, Beną Vautier, Josephą Beuysą ir kitus. Įdomu tai, kad buvusį savo klasės draugą prof. Vytautą Landsbergį J. Mačiūnas laikė tikruoju FLUXUS nariu, dalinosi su juo kai kuriais savo pamąstymais ir kūriniais. O skirtumas tarp FLUXUS prieš šešiasdešimt metų ir dabar yra nedidelis. Ir tada, ir šiandien šis judėjimas turi panašius uždavinius: provokuoti žiūrovą, nesitaikstyti su politikos ir kultūros rutina, jis kviečia būti spontaniškus, juoktis ir nusišypsoti, linksmiau pasižiūrėti į pačius rimčiausius dalykus. Kaip sako prof. V. Landsbergis, FLUXUS ir Jurgis Mačiūnas buvo savotiškas vaistas prieš gyvenimo pilkumą, rutiną ir stagnaciją, bandymas į viską žvelgti paprasčiau ir linksmiau.

Lietuvoje su Jurgio Mačiūno ir Jono Meko kūrybiniu palikimu susipažinti galima Jono Meko vizualiųjų menų centre ((JMVMC) tai 2007 m. įkurta viešoji įstaiga). Menų centro kolekciją sudaro apie 2600 eksponatų – tai yra trečia pagal dydį FLUXUS kolekcija pasaulyje.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.