Gimtasis kraštas – per vietovardžius

Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos ir krašto bibliotekų projekto „Tverečiaus krašto vietovardžiai“ renginys Dysnos bibliotekoje

Prasidėjo bendro Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos ir krašto bibliotekų projekto „Tverečiaus krašto vietovardžiai“ veiklos. Aštuntokai su mokytoja Nijole Keraitiene vyko į Dysnos biblioteką, kur susitiko su bibliotekininkės Vandos Laurinavičienės pakviestais krašto šviesuoliais Aldonu Laurutėnu, Banga ir Milda Laurutėnaitėmis.

Mokiniai susirašė šio pakraščio kaimų pavadinimus, pasitikslino, kurie jų išnykę. Taip pat užrašyti vandenvardžiai, bet daugiausia dėmesio skirta smulkiesiems žemėvardžiams: miškelių, pievų, laukų pavadinimams. Pastarieji greičiausiai ir nyksta kartu su senuosiuose kaimuose gyvenusiais žmonėmis. M. ir B. Laurutėnaitės kilusios iš išnykusio Piemenų kaimo, jos prisiminė daug įdomių žemėvardžių, papasakojo ir apie pavasariais kildavusius dapus, kai į mokyklą reikėdavo plaukti „paramu“ – savadarbiu plaustu. V. Laurinavičienės gimtinė – irgi išnykęs kaimas – Surma. Bet ji pateikė ne tik gimtinės vietovardžių, nes aplankė ne vieną pateikėją ir užsirašė įdomių pasakojimų. Labai įdomų aprašymą sukūrė mokyklos bičiulis Elvydas Spėčius, dabar gyvenantis Galalaukiuose. O dysniškis A. Laurutėnas – tikras krašto metraštininkas, ir senovinių žemėlapių atsinešęs, ir pats Dysnos schemą sukūręs. Tad klausymo ir darbo užteko visiems.

O mokinių laukia dar daug darbų tvarkant ir sisteminant sukauptą medžiagą, nes projektas rudenį pasibaigs tradicine vakarone.

Nijolė Keraitienė, Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos mokytoja

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.