Kūrybos vakaras „Iš sielos gilumos išplaukę…“

Sausio 7 d. Ignalinos viešoji biblioteka pakvietė bendruomenę į rašytojo, žurnalisto, nusipelniusio aplinkosaugininko Šarūno Laužadžio ir dailininkės Agnės Laužadytės-Tutlienės kūrybos vakarą „Iš sielos gilumos išplaukę…“. Pasiklausyti Šarūno Laužadžio sakmių ir padavimų bei pasigrožėti nuostabiais jo dukros Agnės tapybos darbais į biblioteką susirinko gausus būrys ignaliniečių. Rašytojas Šarūnas Laužadis, gimęs ir vaikystės metus praleidęs Švenčionyse, ignaliniečiams gerai pažįstamas. Bibliotekoje jau buvo pristatyta jo knyga „Sakmės ir padavimai apie Nalšios žemę“. Šį kartą apie save ir savo kūrybą rašytojas kalbėjo trumpai, supažindino su nauja knyga „Padavimai apie Lietuvos vietovardžius“, kurioje didelę dalį užima Rokiškio krašto istorija. Kodėl Rokiškis? Pasirodo, vaikystėje autorius  nemažai laiko praleido šiame krašte viešėdamas pas senelius ir sakė jaučiąs moralinę pareigą prisidėti prie Rokiškio vardo garsinimo. Juo labiau, kad 2019 metais Rokiškis buvo paskelbtas Lietuvos kultūros sostine“.

 Kūrybinis gerbiamo Šarūno dukters Agnės Laužadytės-Tutlienės kelias, prasidėjęs dar mokyklos suole, nesibaigia visą gyvenimą. Menui ji skiria didelę laisvalaikio dalį – daugiausiai vasarą. Ši, Ignalinos bibliotekoje eksponuojama paroda „Gal pamatysi tai, ką pasakyt norėjai…“, kurioje 22 autorės darbai – jau septintoji, viena  pirmųjų išplaukusių iš Vilniaus ribų. Visuomenei pristatyti darbus visada skatino tėvas. „Esu ekonomistė. Tapyba buvo ir yra mano pomėgis, tačiau pastebėjau, kad darbai po truputį įgyja vertę ir domina vis daugiau žmonių. Mano kūrybai būdingi baltiškosios mitologijos motyvai, kuriuose vyrauja Paukščio – Laisvės nešėjo ir Žalčio – namų sergėtojo simboliai. Taip pat nesvetimos gamtos temos, o kai kuriuose darbuose tiesiog liete išsilieja ir žmogiškieji jausmai. Savo kūryboje naudoju įvairias raiškos priemones – tušą, pastelę, guašą, temperą, akrilą ir kitas“, – renginio metu kalbėjo nuostabių paveikslų autorė.  Paklausta, iš kur semiasi minčių ir idėjų, Agnė  sakė, kad piešiniai gimsta iš gamtos, kad ją domina senovinių kryžių simbolika, patinka pasinerti į sapnų, fantazijos pasaulį. Viešnia pristatė savo tapybos darbus, kuriuose saulė, žalčiai, medžiai, vandens gyvūnai, katinai, žmogaus–bičių sąveika, jūros simfonija. Agnė taip pat skaitė ir savo kūrybos eilėraščių.

Nepastebimai parbėgo šiltas ir  jaukus vakaras, buvo daug papasakota, atsakyta į dominančius klausimus. Norintys galėjo įsigyti menininkės pieštų sveikinimų atvirukų, o gerbiamas Šarūnas bibliotekai padovanojo savo naujausią kūrinį  „Padavimai apie Lietuvos vietovardžius“.

Užsukę į biblioteką dar visą mėnesį galėsite pasigrožėti puikiais dailininkės Agnės-Laužadytės Tutlienės darbais. Šis renginys buvo skirtas Lietuvos vietovardžių metams.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.