Bažnyčių istorija žadino vaizduotę iš pelenų prisikėlusioje jaukioje Labanoro Švč. Mergelės Marijos Gimimo vardo bažnyčioje

Ignalinos viešosios bibliotekos projektas „Bažnyčių istorija žadina vaizduotę“ rugpjūčio 11 d. pakvietė į 11-ąją pažintinę išvyką. Šį kartą  į Švenčionių r. Molėtų  dekanato Labanoro Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčią ir Šv. Jurgio muziejų. Praėjo dešimt metų nuo Labanoro bažnyčios gaisro, sukrėtusio ne tik Labanoro parapiją, bet ir visą Lietuvą. Šiandien Labanoro Švč. Mergelės Marijos gimimo bažnyčioje vėl meldžiamasi, čia traukia piligrimai, tuokiasi poros, krikštijami vaikai.

Bažnyčios kultūros paveldą pristatė klebonas Jurgis Kazlauskas. Jautrus pasakojimas visus prikaustė… Pradėjo kunigas prisiminiumais apie tą tragišką naktį: „Nepamirštama šalta 2009-ųjų gruodžio 21-osios naktis. Negaliu pamiršti. Man paskambino seniūnas Vincas ir taip ramiai sako: „Pas mus bėda, baigia sudegti bažnyčia, bet važiuok neskubėdamas. Tą naktį buvo slidu. Iš tolo pamačiau šviesą nakties danguje. Kai privažiavau, pamačiau sukrečiantį vaizdą. Bažnyčia buvo paskendusi liepsnose, stogo nėra. Kai priėjau, pamačiau verkiančius žmones. Emociškai tai buvo labai stiprus įspūdis…“.

Bažnyčioje menkaverčių kūrinių nebuvo. Jos viduje prie sienų buvo pritvirtinta per 30 vertingų paveikslų. Neįkainojamos vertės šoninio altoriaus paveikslas „Šv. Teresės ekstazė“ (XVII a. pr. ir XVIII pab.). Liko tik varpinė ir apanglėjusi, bet nesudegusi Jėzaus Nazariečio skulptūra.

Ne kiekvienam kunigui tenka išbandymas iš naujo pastatyti bažnyčią. Ir tai jau ne pirmas Labanoro Švč. Mergelės Marijos gimimo bažnyčios atgimimas. Altorių, pulpito atstatymas vyko iš autentiškų fotomenininko Algio Jakšto nuotraukų. Žmonės rankomis, ieškodami išlikusių relikvijų, perkasė tonas pelenų. Prisimindamas klebonas pasakojo: „Niekados nepamiršiu, kai per pašventinimo apeigas stovėjau už durų ir turėjau atidaryti jas, kad įeitų tikintieji. Ėjau per bažnyčią ir galvojau: „Dieve, kiek išbandymų man davei“. Bet kai perėjau per bažnyčią ir atidariau duris vyskupui, kunigams ir tikintiesiems, supratau, kad verta buvo tuos išbandymus įveikti. Daug gerų žmonių teko sutikti per tą laiką. Kartais reikia tiesiog pasitikėti Dievu ir eiti jo nurodytu keliu“. Bažnyčios atstatymo sąmata 600000 eurų. Surengta daug įvairių akcijų, skatinusių aukoti bažnyčios atstatymui, labdaros koncertų. Dailininkas Gintaras Gesevičius, kartu su kitais menininkais, paaukojusiesiems dovanojo savo paveikslų.

Labanoras garsėja trimis unikaliais Margaritos Čepukienės išsiuvinėtais paveikslais. Menininkė pati pasisiūlė išsiuvinėti Švč. Mergelės Marijos paveikslą. Žuvusysis liepsnose buvo stebuklingas. Ypatingas yra ir naujasis. Unikalus Popiežiaus šventojo Jono Pauliaus II paveikslas. Ant atvaizdo kaklo kabo kryželis, rastas sudegusios bažnyčios pelenuose. Šis kryželis puošė ugnyje žuvusio paveikslo Stebuklingosios Dievo Motinos Marijos kaklą. Marijos ir Šv. Juozapo paveikslas, skirtas vienam iš šoninių Labanoro Šv. Juozapo bažnyčios altorių – „Angelo apsireiškimas Juozapui“. Abu šoninius altorius mecenavo Keršių šeima – Gediminas ir Daina Keršiai, jų vaikai Emilija, Mykolas ir Jonas. Unikalios „Kryžiaus stotys“, sukurtos iš sudegusios bažnyčios gaisravietėje rastų daiktų, daugiausia – vinių. Įspūdingi ir 2017 m. presbiterijoje atsiradę paveikslai iš apdegusių liturginių drabužių likučių „Labanoro gėlės“. Juos sukūrė Teresė Blažiūnienė su dukra Akvile. Išlikusių arnotų detalės, sugrįžo ten, kur pridera – prie altoriaus. Tie paveikslai – savotiška žinia iš praeities – ateities kartoms. Labanore yra dar vienas svarbus objektas – parapijos muziejus, pradėtas kurti 2013 m., gavus finansavimą projektui „Labanoro parapijos muziejaus įkūrimas Švč. Mergelės Marijos Gimimo bažnyčioje“. Jis yra išlikusioje varpinėje. Daugelis eksponatų primena ne tik ugnies sunaikintą bažnyčią, bet ir skleidžia dvasingumą. Talkos metu pelenuose radę net mažytę detalę, žmonės nešė ją klebonui. Jis viską kaupė. Kun. J. Kazlauskas sako: „Trečioji Labanoro bažnyčia gyvena savo gyvenimą, kuria savo istoriją, Mes viską išsaugojome ateičiai. Tikiuosi, kad varpinėje įkurtas muziejus bus dar viena sakralinė vieta Labanore“.

Vytauto Lekavičiaus nuotraukos

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.