Pasaulinės baltosios lazdelės dienos minėjimas bibliotekoje

Spalio 15 dieną minima Pasaulinės baltosios lazdelės diena, organizuojami įvairūs renginiai, kuriais siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į žmonių su regėjimo negalia problemas.
Ignalinos viešojoje bibliotekoje popietė skirta Pasaulinės baltosios lazdelės dienai paminėti vyko spalio 21 dieną. Renginyje dalyvavo Lietuvos aklųjų bibliotekos darbuotojos Janina Vileikienė, Justina Gagarina, Dalia Balčytytė ir poetas neregys Alvydas Valenta. Susitikimą vedė rašytoja, žurnalistė, bibliotekos draugė Gintarė Adomaitytė.
Popietę smuiko melodija pradėjo Justinas Bečalis.  Vaikinas, turintis regėjimo negalią, yra ir aktyvus Ignalinos viešosios bibliotekos skaitytojas.
Moderatorė  Gintarė Adomaitytė, pasveikinusi susirinkusius Pasaulinės baltosios lazdelės dienos proga,  pristatė svečius. Pirmiausiai ji pakalbino Alvydą Valentą ir pakvietė jį perskaityti keletą eilėraščių.  A. Valenta publikai dovanojo nuotaikingus eilėraščius, o Ignalinos bibliotekai – keletą savo poezijos knygų.
Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) Vartotojų aptarnavimo skyriaus darbuotojos J. Vileikienė ir J. Gagarina supažindino su bibliotekos darbo pokyčiais. Jos pabrėžė, kad įrašytas knygas gali skaityti ne tik neregiai, bet ir disleksijos ar kitas negalias turintys žmonės, dėl kurių negali skaityti įprasto spausdinto teksto.
LAB Informacinių išteklių skyriaus vedėja D. Balčytytė bibliotekininkams pristatė „Easy to read“ formato rekomendacijas rašytinei informacijai. Šiomis rekomendacijomis gali naudotis kiekvienas, kuris nori parengti lengvai skaitomą ir suprantamą informaciją. Šios rekomendacijos yra reikalingos tam, kad sutrikusio intelekto žmonės gautų aiškią ir suprantamą informaciją.
Renginio pabaigoje Ignalinos viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė  atsakinga už vartotojų su negalia aptarnavimą įteikė svečiams atminimo dovanėles, o Justinas Bečalis pagrojo dar vieną kūrinį.

——————–
Ignalinos viešoji biblioteka taip pat teikia žmonėms turintiems negalią specialiųjų formatų leidinius – garsinius (audio formato), Brailio rašto. Šiais leidiniais gali naudotis sensorinių (aklumo, silpnaregystės), fizinių funkcijų sutrikimų turintys skaitytojai, taip pat turintys raidos, kompleksinių sutrikimų, kitų įgimtų ar įgytų sveikatos sutrikimų, skaitytojai patiriantys mokymosi sutrikimų. Norint įgyti teisę gauti šiuos leidinius reikia pateikti negalią ar sutrikimą dėl kurios žmogus negali skaityti įprasto spausdinto teksto patvirtinantį dokumentą. 

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.