„Gyvenu dainoj, gal todėl ir išgyvenau…“

Gegužės 27 d., vakarėjant, bibliotekos kiemelyje skambėjo krašto folkloro ansamblio „Čiulbutė“ dainos. Ignaliniečiai rinkosi į dainų vakarą „Dainų karalienė“. Renginys buvo skirtas prisiminti Ignalinos krašto šviesuolę Kristiną Skrebutėnienę. Apie pirmosios dainų karaliene tituluojamos mūsų krašto dukros etnografinį palikimą ir gyvenimą pasakojo renginio ansamblio vadovė,  Sigutė Mudinienė. „Kristina gimė 1855 metais Sekonių kaime. Sekonių jaunimas garsėjo visoje apylinkėje: sekoniškės ir darbininkės, ir geriausios dainininkės. Ir Kristinos motina buvo garsi dainininkė. Be motinos palikusi šešerių metelių augo puiki verpėja, audėja, linksma ir draugiška. O jau gražų balsą turėjo, dainų galva pilna, ir šoky pirma buvo. Deja sunki dalia teko Kristinai: įsimetė liga į akis, apako, sudegė sodyba, mirė vyras, karo metais teko ir duoneliauti, kad badu su vaikais nemirtų. Ėjo per žmones ir giedojo. Bet ir didžiausi vargai nepalaužė jos valios, neužtemdė šviesaus proto. Turėjo nepaprastą atmintį“.  Pasakojimą vis lydėjo vienbalsės mūsų kraštui būdingos dainos, per kurias Kristina Skrebutėnienė išgiedojo savo vargus ir džiaugsmus.

Kristinos Skrebutėnaitės kūrybos  kraitį sudaro kelios dešimtys pasakų ir smulkioji tautosaka: patarlės, burtai, mįslės. Apie 500 dainų, iš jų 200 yra su melodijomis. Jos pristatomos Lietuvių liaudies dainyno tomuose, kai kuriuose tautosakos rinkiniuose. Jos dainos dainuojamos folkloro ansamblių ir pavienių dainininkų. Džiugu, kad jas dainuoja ir mūsų krašto folklorinis ansamblis „Čiulbutė“. Prieš renginį susirinkusieji aplankė kraštietei parengtą parodą „Dainų karalienė“.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.