POEZIJOS PAVASARIS 2021 IGNALINOS RAJONE

Poezijos pavasaris – kasmetinis tarptautinis poezijos festivalis, kurį organizuoja Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas.

Festivalis pradėtas rengti nuo 1965 m., pažymint poetės Salomėjos Nėries 20-ąsias mirties metines. Pirmojo poezijos pavasario iniciatorius ir pirmasis laureatas – Justinas Marcinkevičius. Renginio simbolis – Stasio Krasausko „Poezijos paukštėˮ.

Šių metų poezijos festivalis – 57-asis. Džiugu, kad šį kartą poezijos paukštė nutūpe Ignalinos rajone ir aplankė Mielagėnus, Kazitiškį, Dūkštą. Liepos 2-ąją čia svečiavosi poetai Benediktas Januševičius ir Liudvikas Jakimavičius, dainuojamosios poezijos atlikėjas, publicistas Povilas Girdenis, skaitovas diktorius Juozas Šalkauskas.

Poezijos šventę, kuri vyko šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje Mielagėnuose, organizavo  Mielagėnų, Ceikinių ir Gilūtų filialų bibliotekininkės. Čia, šalia garbių svečių, savo kūrybą skaitė ir šio krašto kūrėjai: Mindaugas Milinavičius, Tarutė (Teresė Kužulienė), Darja Žuravliova. Vilniaus universiteto lietuvių filogijos studentė Darja Mielagėnuose savo kūrybą pristatė pirmą kartą.  Jos kūriniai įtraukti į neseniai Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos išleistą knygą „Ignaliniečių kūrybos rinktinėˮ.  

Tądien buvo paminėta prieš 5 metus į Amžinybę išėjusi Mielagėnų krašto poetė Ona Černiauskaitė, palikusi nedidelį pluoštą eilėraščių, persmelktų didele meile gimtinei. Vieną eilėraštį, parašytą gimtąja tarme, renginio metu skaitė mielagėniškė Aldona. Keletas Onos Černiauskaitės eilėraščių yra virtę dainomis, kurios  taip pat skambėjo tą dieną. Muzikos autorė – Angelija Taluntienė.

 Dainomis ir muzika susirinkusius džiugino Mielagėnų krašto dainos ansambliai ,,Volungėˮ ir ,,Dainoriaiˮ. 

            Renginį Kazitiškyje organizavusi Grybėnų ir Kazitiškio filialų bibliotekininkė Dalia Koršul už pagalbą labai dėkinga seniūnui Drąsučiui Jelinskui, seniūnijos darbuotojams ir IRKC Kazitiškio padalinio renginių organizatorei Danutei Gasiūnienei. Susitelkę į būrį jie kartu sukūrė aplinką į kurią karštą vasaros popietę buvo gera ateiti. Jaukiame gamtos prieglobstyje parke Kazitiškio gyventojai klausėsi ne tik ne tik ramaus medžių ošimo ar paukščių čiulbesio. Čia savo kūryba dalijosi poetas Liudvikas Jakimavičius ir bardas Povilas Girdenis. L. Jakimavičiaus eilės džiugino, nes daugelis jų sukurtos būnant savo sodyboje prie Dysnų, Naujojo Daugėliškio seniūnijoje. Poeto eilėse – ir Dysnos upė, ir Ožionių kaimas, ir mūsų krašto žmonės. Svajingai ir gražiai parko erdvėje skambėjo P. Girdenio atliekamos dainos. Klausytojai išgirdo bliuzo, džiazo ritmu, žemaičių tarme atliekamas dainas. Į šventiškai skambantį Poezijos pavasarį įsijungė ir savo eiles skaitė iš Kazitiškio kilusi Laima Ramelienė, dainas dainavo Danutė Gasiūnienė ir liaudiškos muzikos ansamblis „Kazitiškiečiaiˮ.

Poezijos pavasaris į Dūkšto padangę atkeliavo jau vakarop. Žmonės rinkosi Dūkšto Šv. Stanislovo Kostkos bažnyčioje, kur vyko susitikimas su poezijos pavasario dalyviais. Susirinkusius Bernardo Brazdžionio Jono Strielkūno ir Jurgio Zauerveino eilėmis, kurios tiesiog glostė širdį, pasveikino skaitovas Juozas Šalkauskas,  o savo kūrybą skaitę  poetai Liudvikas Jakimavičius  ir Benediktas Januševičius pakerėjo eiliuoto žodžio galia. Pakylėtą vakaro nuotaiką sukūrė dainuojamosios poezijos atlikėjas Povilas Girdenis ir Rimšės krašto moterų kolektyvas, suburtas IRKC Rimšės padalinio renginių organizatorės Svetlanos Panavienės, atlikęs dainą ,,Jazminaiˮ. Tardamas padėkos žodį Dūkšto seniūnijos seniūnas Antanas Šakalys  dėkojo už turiningai praleistą laiką ir kvietė susitikti Dūkšto 160- mečio minėjimo šventėje. Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Mielagėnų filialo vyresn. bibliotekininkė Rima Misiūnienė, Grybėnų ir Kazitiškio filialų vyresn. bibliotekininkė Dalia Koršul, Dūkšto filialo vyr. bibliotekininkė Elvyra Mačiulienė

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.