Susitikimas su Mariumi Povilu Elijumi Martynenko

Rugpjūčio 10 d. Ignalinos rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vyko šiltas susitikimas su aktoriumi, poetu Mariumi Povilu Elijumi Martynenko, kurio metu pokalbiai sukosi apie vaidybą, rašymą, šeimą bei kūrybą.

Aktorius nemažai kalbėjo apie teatrą, kiną, džiaugėsi, kad Lietuvoje vyksta geri tarptautiniai projektai, filmavimai. M. P. E. Martynenko vaidyboje žavi tai, kad viskas kinta, scenoje veikia magija ir užvaldo adrenalinas. Aktorius prisiminė Oskaro Vaildo žodžius: „Duok žmogui kaukę ir jis pasakys tiesą”, nes ši profesija tarsi yra apsinuoginimas prieš žiūrovą. Kiekvienas pasakytas žodis, atliktas veiksmas neša kažką tokio, kai gali pamatyti tiesioginį rezultatą, nes pauzėse, tyloje galima išgirsti kaip kvėpuoja publika. Ir geras aktorius (veikėjas) sugeba paimti tą energiją iš publikos ir paleisti į eterį. Tai vienas iš skirtumų tarp teatro ir kino, nes kaip teigė M. P. E. Martynenko kine bendrauji su kamera ir įsivaizduoji mylimąjį, priešą, draugą ar ką kitą, juk  galutinis produktas yra montažas. Taip pat aktorius kalbėjo ir apie rašymą, dalyvavimą slemo konkursuose, kūrybą bei poeziją, santykį su tekstu. M. P. E. Martynenko yra išleidęs 3 knygas, kalbėdamas apie jas sakė, kad žodžiai visada įgyja formą, kad ir kokia ji bebūtų: „Aš renkuosi žodžius, o žoadžiai – mane, sprendimų priėmimas ir yra kūryba, nes galutinis kūrinys, kad ir koks jis bebūtų, jis priklauso mums“.

Svečias atviravo, kad šiuo metu jam gražiausi momentai yra tada, kai 5 valandą ryto, pasiėmęs jaunėlį sūnelį ant rankų, gali ramiai užsirašinėti mintis.  

Tai Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos projekto „Literatūros ir kino dienos “ renginys, kurį dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Rašytoją kalbino šios bibliotekos kultūrinės veiklos organizatorė Elvyra Pažemeckaitė.

Džiugu, kad bendradarbiaudamos bibliotekos sukuria skaitytojams nuostabius susitikimus. Renginio pabaigoje Ignalinos bibliotekos direktorė dėkojo aktoriui M. P. E. Martynento ir Elvyrai Pažemickaitei už nuostabų susitikimą ir palinkėjo nuostabių kūrybinių idėjų.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.