Totorių kulinarinis paveldas žadino ne tik vaizduotę

Saulėtą rugsėjo 4 dienos rytą, Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos kiemelyje paskaitą apie  apie totorių kulinarinį paveldą su edukacine programa ir degustacija „Nuo koldūnų iki šimtalapio“ skaitė istorikė Anželika Laužikienė ir komunikacijos profesorius, archeologas Rimvydas Laužikas. Tai dar vienas Ignalinos rajono viešosios bibliotekos vykdomo projekto „Totorių istorija žadina vaizduotę“ renginys.

Bibliotekos kiemelyje buvo užkurta krosnelė, kur ant ugnies troškinosi totoriškas troškinys. Kol troškinys virė Anželika ir Rimvydas Laužikai pasakojo kaip, kada ir iš kur į Lietuvą atkeliavo totoriai, kaip jie įsiliejo į mūsų tautos gyvenimą,  jų kultūra, papročiai į mūsų kultūrą, kokius  žodžius, pavadinimus, daržoves  mes laikome savais, lietuviškais ir net nesusimąstome, kad tai perimta iš totorių. Kalbėdami apie totorišką virtuvę jie iš tikrųjų pasakojo Lietuvos totorių istoriją, kuri dažnam ignaliniečiui yra neatrastas pasaulis.

Klausydamiesi paskaitos  renginio dalyviai vaišinosi karšta arbata ir šimtalapiu, atvežtu iš Nemėžio (Vilniaus r.), kur susitelkusi didžiausia Lietuvos totorių bendruomenė.

Degustuojant avienos troškinį, pateiktą su pupelių ir svogūnų padažu, buvo paaiškinta, kad daugumos totoriškų patiekalų pagrindą sudaro smukliai pjaustyta mėsa, tik ne kiauliena. Labiausiai žinomi patiekalai, totorių atnešti į Lietuvos kultūrą – koldūnai, balandėliai, čeburekai ir šimtalapis, daržovės – krienai, svogūnai, moliūgai, agurkai. Tikrų koldūnų galima paragauti tik totorių šeimoje – restorane ar parduotuvėse tokių nerasi.

Už įdomią paskaitą ir burnoje tirpstančius skanėstus Anželikai ir Rimvydui Laužikams dėkojo Ignalinos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė ir projekto „Totorių istorija žadina vaizduotę“ vadovė Laima Banienė, jos įteikė svečiams atminimo dovanėles.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.