Popietė „Rudenėlio“ klube

Saulėtą Spalio 25 dieną viešojoje bibliotekoje, atradimų erdvėje vyko klubo „Rudenėlis“ popietė. Popietės tema „ Veronika, visada mūsų atmintyse“ skirta klubo narės poetės Veronikos Varnienės  3-osioms mirties metinėms paminėti. Prieš 3-jus metus į amžinybę išėjo ilgametė Ignalinos Viešosios bibliotekos pagyvenusių žmonių „Rudenėlis“ ir literatų „Lelijos“ klubų narė, poetė Veronika Varnienė.

Veronika gimė 1922 m. spalio 29 dieną Bikėnų kaime. Savo kaime baigė keturias lenkiškos pradinės mokyklos skyrius. Tarnavo netoliese esančiame Rojuje pas profesorių Adomą Hrebnickį. Profesoriaus namuose ištarnavo šešerius metus. Vėliau Dūkšto dvare buvo atidaryta žemesnioji žemės ūkio mokykla Veronika įstojo mokytis ir po 2 –jų metų ją baigė, ir gavo žemės ūkio mokyklos pažymėjimą. Baigusi mokslus keletą metų padėjo motinai dirbti ūkyje, o vėliau įsidarbino Dūkšto valsčiuje sekretore , dar vėliau dirbo Dūkšto žuvininkystės ūkyje. 1949 metais ištekėjo. Su vyru Julium Varna gyveno Petrikonių kaime, Astravo pusiasalyje. Užaugino sūnų Vytautą ir dukrą Danutę.

Pirmąjį eilėraštį sueiliavo besimokydama ketvirtame lenkiškos pradinės mokyklos skyriuje. Per devynerius metus sukūrė apie 82 eilėraščius, kuriuos priešai paleido dūmais. Nuo to laiko kūryba nutilo . Prie kūrybos sugrįžo garbingame amžiuje. 2006 m. išleido pirmąją poezijos knygą „Duok truputi džiaugsmo ir meilės…“. Prasmingai pasitiko savo 85 – ąjį gimtadienį išleisdama knygą. Likimas negailėjo jai meilės nei jėgų atveriant „Langą į praeitį“. Skaitytojų įvertinimo sulaukė 2010 metais išleista jos prisiminimų bei poezijos knyga „Neišpažintos nuodėmės“.

Veronikos gyvenimas buvo pavyzdys, kad mažas, bet didis žmogus gali nuveikti labai daug.

Pakalbėjus klubo narei, buvusiai klubo pirmininkei Irenai Marudinai, apie Veronikos gyvenimą, kūrybą – vėliau klausyta iš Ignalinos televizijos laidos ištrauka. 2011 m. duotas interviu rajono žurnalistams, kuriame Veronika pasakoja apie savo nelengvą gyvenimą, kūrybą. Dar vėliau žiūrėtos skaidrės, skaitytos Veronikos eilės. Džiaugtasi, kad klubo veikloje dalyvavo šauni, talentinga klubo narė Veronika Varnienė.

Einant popietei į pabaigą sudainuota labai mėgstama Veronikos lietuvių liaudies daina „Palinko liepa šalia kelio“ ir tradiciškai sugiedota klubo „Rudenėlis“ himnas.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.