Laisvės skaitymai bibliotekoje

Kovo 10 dieną Ignalinos viešojoje bibliotekoje surengti ukrainiečių poezijos skaitymai „Po laisvės saule“, kaip jau įprasta, skambėjo visai Ignalinai. Praeiviai galėjo stabtelėti ir paklausyti, kokius jausmus ir mintis išlieja jau labai ilgai žiaurioje karo realybėje gyvenantys ar iš toliau savo gimtos šalies gyvenimą stebintys kūrėjai. Jų gyvu jausmu alsuojančius tekstus skaitė ir patys bibliotekininkai, literatai, gimnazistai, paprasti ignaliniečiai, kurie panoro tokiu būdu prisidėti palaikydami dabar jau visam pasauliui skausmingai matomą, be galo patriotišką, drąsų, teisingą ir pasiaukojantį kelią link savo ir savo šalies laisvės.

,,Manau, kad šių metų Kovo 11-oji nebus vien tik apie Lietuvą ir jos kelią į laisvę. Šiemet ji bus ir apie Ukrainą, apie žmones, kurie kariauja už savo trapią laisvę, už taikią bei saugią Europą. Rytoj mes švęsime ir džiaugsimės, kad esame laisvi, o savo šiandieniniu buvimu, ukrainiečių kūrybos skaitymais, mintimis, širdimi, maldomis paremsime Ukrainos žmones, kurie priversti palikti savo namus ir saugios užuovėjos ieškoti svetur…“,– pradėdama poezijos skaitymų popietę sakė bibliotekininkė Virginija Mesropian. Skaityta keliolikos poetų kūryba. Tai Serhij Hrabar, Pavlo Volvač, Volodyslav Žurba, Oksana Gadžij, Julija Musakovska, Sehij Žadan ir kitų širdies balsai.  Galime  dėkoti lietuvių literatūros žmonėms, vertėjams už galimybę suprasti ukrainiečių tekstus. Nemažai jų išvertė Daiva Čepauskaitė, Marius Burokas, Vytas Dekšnys. Ukrainiečių kalba taip pat yra išleista ir lietuvių poezijos, prozos antologijų, liaudies pasakų rinkinių, Alf. Bieliausko, J. Dovydaičio, R. Granausko, S. Nėries, Just. Marcinkevičiaus, E. Mieželaičio, J. Mikelinsko, V. Mykolaičio-Putino, A. Venclovos, A. Vienuolio, Žemaitės ir kitų rašytojų kūrinių.

Renginyje akordeonu grojo Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokyklos mokinys Hubertas Raginis. Poezijos skaitymų dalyviams dovanoti bibliotekoje padaryti ženkliukai, vaišintasi saldainiais. Gražiai ir prasmingai valstybinės šventės išvakarėse praleistas laikas dar kartą leido suvokti, kiek daug mes, lietuviai, šiandien turime: laisvės, kūrybos, bendravimo, galimybių reikšti savo nuomonę… Bibliotekoje Lietuvos nepriklausomybės dienai taip pat parengta literatūros paroda „Mūsų nepriklausomybės spalvos“ ir virtuali paroda „Buvom, esam ir būsim… laisva ir nepriklausoma…“.

parengė Lina Kovalevskienė,
tel. (8 386) 51824, mob. 8 656 70424
el. p. lina.kovalevskiene@ignalina.l

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.