Tarsi rašytinis paminklas Ryžiškės ir Radučio kaimams

Pirmam pavasario mėnesiui skaičiuojant paskutines dienas Tverečiaus bibliotekoje buvo pristatyta knyga  „Ryžiškės ir Radučio kaimų istorija“, kurios pagrindinis autorius Jonas Černiauskas.  Labai didelis indėlis įdėtas į knygos atsiradimą buvo Jono dukters Ramunės Kapliukienės  ir kraštiečio fotomenininko Algio Jakšto.  Knygoje minimos datos siekia net XIX a., o sudėtos nuotraukos tokios geros kokybės lyg darytos vakar. Nors leidinio autorius Jonas, bet negalima sumenkinti didelio ir kruopštaus Ramunės bei Algio darbo. Jie džiaugėsi, kad nunešę rankraštį į leidyklą, nustebino leidėjus, jiems nėra tekę išleisti knygos, kurios beveik nereikėtų koreguoti, ypatingai nuotraukų.

Jonas pasakojo, kad knygai medžiagą rinko ilgai ir jau senokai buvo viską surašęs, tik reikėjo paraginimo, kad šis rankraštis taptų knyga. Juk knyga, tai kaip paminklas. Kas parašyta popieriuje, tai lyg kirviu ištašyta antrino ir Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos mokytoja Nijolė Keraitienė.  Algis ir Ramunė džiaugėsi, kad jų darbas buvo labai malonus: Ramunė surinko nuotraukas, o jis jas apdorojo. Tai nebuvo vien techninis darbas, tai nuoširdus asmeninis domėjimasis, savo giminės istorijos atvertimas ir nauja pažintis bei atradimai.

Susirinkusieji turėjo galimybę pasiklausyti tverečėnų tarme įrašytų Ramunės dukterų Gintarės ir Miglės (Jono anūkių) senelio pasakojimų. Renginyje dalyvavo ir Jono žmona Leonarda, kuri  puoselėja tautosaką ir yra į elektronines laikmenas įrašiusi senovinių dainų, kurių mielai pasiklausėme.

Mokytoja Nijolė džiaugėsi šia šeima, kuri ne tik domisi savo krašto istorija, bet ir visaip ją įprasmina. Buvusios Didžiasalio gimnazijos mokinės Gintarė ir Miglė yra prestižinių tautosakos konkursų prizininkės, jų darbai saugomi Tautosakos ir literatūros institute.

Renginio metu Tverečiaus seniūnijos specialistė dėkojo už knygą autoriams, o Algiui Jakštui  – už nuotraukas, kuriose dažnai įamžinamas Tverečius.

Bibliotekininkė Audronė baigdama susitikimą pakvietė visus skaityti knygą, nes joje ne tik istorija, bet ir šmaikštūs senovės pasakojimai, dažnai neatskiriami nuo legendų. Audronė pasidžiaugė, kad Didžiasalyje įsikūrusi parduotuvė „Jūratės gėlės“ maloniai dovanoja svečiams gėles.

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.