Poezija ir muzika ant vandens

10-oji tarptautinė poezijos šventė ,,Aukštaitijos literatūrinė vasara“ su  Antano Miškinio žodžiais ,,…ir saulas diementas žėruos“ birželio 11 dieną užsuko į Ignaliną. Čia, gražiai vakarėjant ir dar karštai  saulei šviečiant, ant Paplovinio ežero skambėjo poezija ir muzika, o smulkučiai fontano purslai gaivino svečius – žinomus Lietuvos, Latvijos, Lenkijos, Sakartvelo kūrėjus, kuriuos šiltai pristatė rašytoja Gintarė Adomaitytė.  Pagal lietuvių poeziją sukurtomis dainomis džiugino aktorius ir atlikėjas Giedrius Arbačiauskas.

Savo eiles skaitė Emilija Grigorjeva (Latvija), Anna Marija Golawska ir Grzegors Jędrek  (Lenkija), Giorgi Zanguri ir Irma Beridze (Sakartvelas), taip pat lietuviai poetai Vladas Braziūnas, Benas Januševičius, Tomas Vyšniauskas, tėvas ir dukra Viktoras Rudžianskas ir Ieva Rudžianskaitė, Jurga Jasponytė, Marius Burokas, iš Škotijos šventėn atvykusi Rūta Mikulnaitė Jonuškienė ir uteniškė Regina Katinaitė Lumpickienė, gražiai pagerbusi gimtąjį tarmišką žodį. Žinoma, kitų šalių kalbomis parašyti tekstai buvo daugiau skambėjimo ir jausmo klausymasis, pateikti kai kurių vertimai. Skaityta ir Ukrainos poetų kūryba. Žodžiu ištartąją poeziją gražiai papildė dainuojamoji, sukurta pagal Tomo Venclovos, Henriko Nagio, Algimanto Baltakio, Donato Kajoko eiles. Šviesus ir šiltas buvo vakaras. Gražiai pakrantėje sutūpę, ant tilto sustoję žiūrovai patyrė tikrai gerų emocijų.

Už nuostabią nuotaiką ir dovanotą kūrybą Ignalinos svečiams dėkojo viešosios bibliotekos direktorė Loreta Aleknienė, visiems dovanojusi ignaliniečių kūrybos rinktinę ,,Banguojantys žodžiai“. Kitą dieną poezijos šventė nuskriejo į Utenos rajono Juknėnų kaimą, kur A. ir M. Miškinių literatūrinėje-etnografinėje sodyboje vyko skaitymai, koncertas, o jaunai poetei Ievai Rudžianskaitei buvo įteikta Antano Miškinio premija. Vakare poezijos ir muzikos vakaras surengtas Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje.

parengė Lina Kovalevskienė,

tel. (8 386) 51824, mob. 8 656 70424

el. p. lina.kovalevskiene@ignalina.lt

Siekdama, kad svetainė sklandžiai veiktų ir pagerėtų Jūsų naršymo patirtis, Ignalinos rajono savivaldybės viešoji biblioteka naudoja slapukus. Jei sutinkate, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Pažymėtina, kad kai kurios svetainės dalys gali neveikti, kaip numatyta, jeigu nesutiksite su slapukų politika.